Παπαδημούλης: Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις συμφωνίες

Παπαδημούλης: Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις συμφωνίες
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο συζήτησης της Ομάδας Εργασίας Οικ. Βοήθειας του Ευρωκοινοβουλίου (Financial Assistance Working Group - FAWG) για τον Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος.

Στον διάλογο που είχε με τον εκπρόσωπο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

Ολόκληρη η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Κύριε Κερέ, μας δώσατε χρήσιμες και αισιόδοξες πληροφορίες. Μας είπατε ότι το 2015 πήγε καλύτερα για την ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Πριν λίγες ώρες ο κ. Ντομπρόβσκις, που δεν συνηθίζει να κάνει και πολύ θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα, είπε ότι και το 2016 πάει καλά και ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί ο περίφημος "κόφτης".

Είπατε επίσης και ότι "ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει" και ότι "οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται". Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, τηρεί τις συμφωνίες, εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις από τις προβλέψεις και ζητά και από τους δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, ιδιαίτερα για την ελάφρυνση του χρέους.

Κύριε Κερέ, γνωρίζετε ότι ο Αλμπέρ Καμί έχει γράψει ένα θαυμάσιο δοκίμιο για τον Σίσυφο. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων νιώθει ότι ζει τον Μύθο του Σισύφου. Γιατί ενώ εμείς εφαρμόζουμε τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχουν θετικές προοπτικές, έρχεται ο κ. Σόιμπλε και λέει "να αναβάλουμε τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους γιατί εγώ σε ένα χρόνο έχω εκλογές στη Γερμανία". Θα 'θελα να μου πείτε πώς εσείς βλέπετε τη σειρά των πραγμάτων.

Απ' ότι ξέρω, συζητάτε οι δανειστές και η ΕΚΤ με τις ελληνικές αρχές, ένα "τεστ των υδάτων" στα μέσα του 2017, για ένα μικρό δάνειο από τις αγορές. Σας ερωτώ: ποια είναι η λογική σειρά των πραγμάτων; Μπορεί η Ελλάδα να βγει να δανειστεί στα μέσα του 2017, χωρίς προηγουμένως να έχει βρεθεί μια συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ - Κομισιόν - ΕΚΤ και ESM, για την εξειδίκευση όσων αποφάσισε το Eurogroup;

Επίσης, εσείς, ως ΕΚΤ, συζητάτε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση από τις αρχές του 2017. Αν αναβληθεί η ελάφρυνση του χρέους όπως θέλει ο κ. Σόιμπλε, αν εσείς αναγκαστείτε να αναβάλετε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, είναι δυνατόν να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας; Να βγούμε να τεστάρουμε τις αγορές και να πετύχει το πρόγραμμα;

Και κάτι τελευταίο: διάβαζα ότι την προηγούμενη εβδομάδα μετείχατε σε μια συνάντηση κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων στην Ουάσινγκτον. Είναι αλήθεια ότι σε αυτή τη συζήτηση προέκυψε αδιέξοδο και εχθρικό κλίμα και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα; Ή μας ετοιμάζετε μια λύση και η ΕΚΤ θα συμβάλει σε αυτήν;»

Ο Μπενουά Κερέ απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει αν όλα τα μέρη δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που είναι σαφείς. Και αναφέρομαι στη συμφωνία του Eurogroup τον Μάιο του 2016. Δεν υπάρχει άλλος οδικός χάρτης -ό,τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 24 Μαΐου ισχύει.

Διστάζω να μπω σε μια συζήτηση που είναι πολιτικής φύσεως, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κρατών μελών για το πώς ακριβώς και πότε θα γίνει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό θα το οργανώσει ο Πρόεδρος του Eurogroup και θα είναι συζήτηση μεταξύ κρατών μελών. Αυτό που κάνουμε εμείς ως θεσμικό όργανο είναι να προετοιμάσουμε τη συζήτηση, να προπαρασκευάσουμε δηλαδή τα πράγματα. Μετά, είναι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις που θα αποφασίσουν πώς και πότε θα κάνουν τη συζήτηση αυτή. Εμείς προετοιμάζουμε το έδαφος.

Αυτό που κάνουμε στην πράξη είναι να συζητούμε με τα άλλα θεσμικά όργανα. Η συζήτηση στη Ουάσινγκτον που αναφέρατε είναι μια από τις πολλές τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θεσμών. Αν μάλιστα ήσασταν στην αίθουσα τότε, δεν θα ήσασταν τώρα τόσο ανήσυχος. Κάθε βδομάδα, κάθε δεύτερη βδομάδα, γίνονται συναντήσεις, οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να συνεδριάσουν οι τέσσερις θεσμοί. Κάνουμε απολογισμό της κατάστασης και ακούμε τις απόψεις των ειδικών μας -δεν υπάρχει τίποτα το θεαματικό.

Καλά πήγε (η συνάντηση στην Ουάσιγκτον), προετοιμάστηκαν κάποια τεχνικά θέματα. Προς το παρόν, ως επί το πλείστον, στον ESM εξετάζονται βραχυπρόθεσμα μέτρα, που είναι η προτεραιότητα που σας απασχολεί. Μετά ετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη συζήτηση, συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ, που στο πλαίσιο του άρθρου 4 θα πρέπει να κάνει ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα πρέπει να υπάρχει όμως το πλαίσιο, να γίνουν κατανοητές οι διαφορές.

Δεν θα 'θελα να πω κάτι περισσότερο. Επαφίεται στους πολιτικούς ηγέτες το πότε θέλουν να κάνουν τη συζήτηση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η συζήτηση είναι χρήσιμη και χρειάζεται για όλα αυτά τα θέματα που αναφέρατε και εμείς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε.

Τώρα για την ποσοτική χαλάρωση: το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν σαφές στις 22 Ιουνίου, όταν κάναμε μια δήλωση που εξηγεί ότι θα εξετάσουμε πιθανές αγορές ελληνικών ομολόγων (PSPD), λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έγινε σε σχέση με τη βιωσιμότητα και άλλα βέβαια θέματα αξιολόγησης κινδύνου. Και εδώ η σειρά των πραγμάτων είναι σαφής: Πρέπει να ξέρουμε περισσότερα για τα μέτρα, για το χρέος και για το πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα, πριν προχωρήσουμε στα βήματα αυτά ως EKT».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ