Τσίπρας: Η ΝΔ υπερασπίζεται μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των ελίτ

Τσίπρας: Η ΝΔ υπερασπίζεται μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των ελίτ
Η χώρα βιώνει ένα ορυμαγδό ότι η χώρα και η κυβέρνηση καταρρέει και ζήτησα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί. Επέλεξε να αποδράσει, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του για την Παιδεία.

Ισως του είπαν οι επικοινωνιολόγοι να μην μιλά ή δεν θέλει να βάλει τα χέρια στου στη φωτιά εκτίμησε. Καναλάρχες και επικοινωνιολόγοι κάνουν αυτοί τη βρώμικη δουλειά.

Μου είπε αν θέλουμε να ζητήσουμε προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή. Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω το αίτημα για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις.

Η ΝΔ υπερασπίζεται μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των ελίτ όχι της αριστείας.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολείων. Δεν είναι μόνο οι ανάγκες της αγοράς που θα καθορίζουν τις ανάγκες για μεταπτυχιακά προγράμματα. Θα μπορούσε η αγορά να καθορίσει τις ανάγκες για μεταπτυχιακά στη φιλοσοφία; αναρωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την ΝΔ ότι μιλά για συναίνεση και παράλληλα δηλώνει ότι θα καταργήσει όλες τις διατάξεις που πέρασαν υπό την παρούσα κυβέρνηση. «Αποχωρήσατε από το διάλογο και μιλάτε για συναίνεση».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι:

* Τα πειραματικά σχολεία συνεχίζουν αλλά θα πρέπει να πηγαίνουν παιδιά από όλο το φάσμα γνώσεων.

* Τα ολοήμερα δημοτικά συνεχίζουν. Εως πέρυσι υπήρχαν σχολεία που δεν έκαναν από την πρώτη δημοτικού αγγλικά και πληροφορική, σήμερα κάνουν όλα.

* Οι ώρες μειώθηκαν γιατί αυτή είναι άποψη της επιστημονικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών, όχι γιατί είμαστε υπέρ της ίσσονος προσπάθειας.

* Οι αλλαγές στο γυμνάσιο έγιναν με διάλογο. Να μας πείτε αν διαφωνείτε με τις αλλαγές και αν θέλετε ένα γυμνάσιο γεμάτο εξετάσεις.

* Στα ιδιωτικά σχολεία μας κατηγορήσατε ότι δεν επιτρέπουμε απολύσεις κακών εκπαιδευτικών. Αυτό που έγινε ήταν να επανέλθει η ρύθμιση της ΝΔ στις αρχές της μεταπολίτευσης. Να μην μπορεί να γίνει απόλυση χωρίς τεκμηρίωση σε εκπαιδευτικό συμβούλιο. Αυτό γίνεται γιατί η παιδεία είναι λειτούργημα και αυτοί οι εκπαιδευτικοί δίνουν πτυχία. «Ο κος Ράλλης που έφερε την ρύθμιση ήταν σοβιετικός;»

* Ετοιμάζεται συνολικός νόμος για την αξιολόγηση. Αυτό που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν αξιολόγηση αλλά τρόπος να διευκολυνθούν οι απολύσεις. Οριζε ότι υποχρεωτικά το 15% έπρεπε να είναι στην κατώτατη κλίμακα. «Κανείς δεν είναι αντίθετος στην αξιολόγηση αλλά πρέπει να βρούμε τους σωστούς τρόπους», τόνισε ο πρωθυπουργός.