Ολάντ: Η βρετανική εμπειρία θα αποτελέσει ένα αντιπαράδειγμα

Ολάντ: Η βρετανική εμπειρία θα αποτελέσει ένα αντιπαράδειγμα
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στη Γαλλία για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως οι προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους θα είναι μια ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποια ευρωπαϊκή πολιτική επιθυμούν.

Από τότε που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, πληθαίνουν οι φωνές στη Γαλλία που ζητούν επίσης δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι «συστημικοί» πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, και ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2017 Αλέν Ζουπέ, έχουν ζητήσει δημοψήφισμα για ένα νέο ευρωπαϊκό project, ενώ μόνο το Εθνικό Μέτωπο ζητά δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Γιατί να οργανώσουμε μια τέτοια οχλαγωγία και αντιπαράθεση αν δεν είναι για να φύγουμε από την ΕΕ; Δεν αρκούν για τους μαθητευόμενους μάγους τα ψέματα, οι απλοποιήσεις, οι υπερβολές και ακόμα και η βία που είδαμε στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα στη Βρετανία;», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Les Echos, ερωτηθείς αν θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα στη Γαλλία.

Όλο και περισσότεροι Γάλλοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την Ευρώπη, την οποία θεωρούν ότι είναι υπερβολικά υπέρ των αγορών και όχι όσο προστατευτική θα έπρεπε να είναι , και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Το 2005 το προτεινόμενο νέο σύνταγμα για την ΕΕ «μπλοκαρίστηκε» από τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Περίπου το 55% των Γάλλων ψηφοφόρων δεν θέλουν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρα στην ΕΕ, ενώ το 45% εκτιμά πως θα ήταν μια καλή ιδέα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe.

Η ψήφος στη Γαλλία για την Ευρώπη θα είναι οι προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Ολάντ, σημειώνοντας πως «η βρετανική εμπειρία θα αποτελέσει τότε ένα παράδειγμα – ή καλύτερα ένα αντιπαράδειγμα».