ΕΕ: Να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Μ. Βρετανίας

ΕΕ: Να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Μ. Βρετανίας
H δήλωση των Βρυξελλών σχετικά με την απόφαση των Βρετανών να βγουν από την Ευρψπαϊκή Ένωση.

Με κοινό μήνυμά τους οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών καλούν το Λονδίνο να ξεκινήσει άμεσα τη διαπραγμάτευση για την έξοδο και παράλληλα τονίζουν ότι η συμφωνία που είχε γίνει τον Φεβρουάριο με τον Κάμερον παύει να ισχύει και δεν θα τύχει επαναδιαπραγμάτευσης.

Αναλυτικά:

«Σε μια ελεύθερη δημοκρατική διαδικασία ο βρετανικός λαός εξέφρασε τη θέλησή του να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Τουσκ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), Γιούνκερ (πρόεδρος Κομισιόν), Ρούτε (Ολλανδός πρωθυπουργός) και Σουλτς (πρόεδρος ευρωκοινοβουλίου).

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι όσον αφορά στην απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα προασπίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών-μελών θα συνεχίσει. Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και σε αυτή τη βάση θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για την παραγωγή ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Στην προσπάθεια αυτή, τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους.

Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτή την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκαιο της ΕΕ ισχύει πλήρως έναντι και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι ότου πάψει να είναι μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, η "Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση", που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Επ' αυτού αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του. Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα θα πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών και να χαρακτηρίζεται από ισορροπία όσον αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις», καταλήγουν.