Τι ζητάει ο Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες

Τι ζητάει ο Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες
Αλλα έλεγε απέξω, άλλα ζητούσε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη. Αυτό υποστηρίζει λίγο-πολύ το Politico, μεταφέροντας όλα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες.

Ο δημοσιογράφος του Politico Βινς Τσάντγουικ, μεταφέροντας τα όσα ζητά ο Νταβούτογλου πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες περιγράφει:

Yψιστη προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους πολίτες της, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση.

Δημοσίως ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποβάθμισε το θέμα των ανταλλαγμάτων που απαιτεί από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και των χρημάτων, για να πάρει στην Τουρκία πρόσφυγες από την Ευρώπη. Ο κ. Νταβούτογλου περιορίστηκε στο να πει ότι ο σκοπός της παρουσίας του στη Σύνοδο είναι καθαρά ανθρωπιστικός. «Για τη Τουρκία το θέμα των προσφύγων δεν είναι , αλλά ζήτημα ανθρωπιστικών και ευρωπαϊκών αξιών.

Ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτό που νοιάζει περισσότερο τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι πιο οφέλη θα καταφέρει να πάρει γραπτώς από τη συμφωνία και πόσο σύντομα οι Τούρκοι θα δουν τα αποτελέσματα αυτής.

«Θέλει να δει, όσον αφορά την απελευθέρωση της βίζα, το ''μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2016'' γραμμένο στη συμφωνία για να μπορεί να επιστρέψει στην Τουρκία και να πει ''κοιτάξτε, αυτό είναι που κατάφερα για σας στις Βρυξέλλες''» λέει στο Politico Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώστη των διαπραγματεύσεων. «Δεν τους ενδιαφέρει ότι υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία πριν την άρση των θεωρήσεων βίζα, τους νοιάζει μόνο να μπει σε εμφανές σημείο του κειμένου της συμφωνίας η προθεσμία του Ιουνίου του 2016».

Εξίσου σημαντικό είναι και το έξτρα ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα πάρει η Τουρκία ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος. «Θέλουν να αναφερθεί με σαφήνεια έτσι ώστε να μπορέσουν να πουν ''αυτά πήραμε από την ΕΕ''. Δεν τους ενδιαφέρει αν στη συμφωνία θα αναγράφεται ότι θα λάβουν αυτά τα λεφτά μόνο εφόσον τα πρώτα 3 δισ. ευρώ δαπανηθούν σοφά και σωστά» διευκρινίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ