Τσίπρας:«Το δίλημμα ήταν Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή» - Δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου

Τσίπρας:«Το δίλημμα ήταν Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή» - Δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου
Απαντήσεις προς την κριτική που ακούστηκε από διάφορες πλευρές, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τςίπρας στην ομιλία του στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής.

«Το δίλημμα ήταν Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή», η απάντηση του πρωθυπουργού στις επικρίσεις Κωνσταντοπούλου και Λαφαζάνη. Δεν μετανιώνω για την επιλογή μου. Εκανα το συμβιβασμό για να μην χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου.

Μην θέτετε από το βήμα της Βουλής θέμα εκλογών γιατί κάποιες φορές οι ευχές πραγματοποιούνται, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο αίτημα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός το πολιτικό τοπίο και αν θέλει να προκηρύξει εκλογές.

Επιλέγοντας να μην ανοίξει τα χαρτιά του, ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι ανεξάρτητα από το εάν η κυβέρνηση βρει τον βηματισμό της, κάτι που θα εξαρτηθεί από την διαπραγμάτευση και τη συμφωνία, η ευχή σας τελευταία φορά αριστερά δεν θα πραγματοποιηθεί, προσέθεσε.

Ζήτησε από τους βουλευτές του να μην δώσουν το πάτημα σε ακραίους κύκλους να τορπιλίσουν τη συμφωνία οδηγώντας τη χώρα σε σειρά από δάνεια-γέφυρα

Κλείνει ένας κύκλος

Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε με τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε ένα νέο τοπίο μπροστά μας, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Η χώρα είναι εκτός αγορών, εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό. Εφόσον οι μόνοι πραγματικοί μοναδικοί δανειστές μας επέλεξαν αυτή τη στάση η συμφωνία ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή.

Το πραγματικό δίλημμα δεν ήταν μνημόνιο ή άτακτη χρεοκοπία. Ηταν Μνημόνιο με ευρώ ή Μνημόνιο με δραχμή, όπως εξακολουθεί να επιμένει ο Σόιμπλε που βάζει εμπόδια στην συμφωνία.

Εναλλακτική που αγνοήσαμε δεν υπήρξε και όπως ξέρω δεν υπάρχει. Ζήτησα από τους συντρόφους στο ΣΥΡΙΖΑ να μου δώσουν εναλλακτική λύση. Καταγγέλλοντας το χρέος δεν θα μειωθεί αυτομάτως, ήταν το σχόλιο στα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεν είχαμε εντολή Grexit

Η κυβέρνηση δεν είχε εντολή για έξοδο από το ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός. Κατήγγειλα όσους έλεγαν ότι αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα. Πήραμε μια επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε ένα βήμα πίσω βγαίνοντας όμως όρθιοι από το λάκκο των λεόντων.

Δώσαμε μάχη με αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι αμελητέο το ρήγμα που ανοίξαμε στην Ευρώπη, υποστήριξε.

Όπως είπε η απόφαση για τη συμφωνία ελήφθη για να προστατευτεί ο κόσμος της εργασίας και όσοι είχαν τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και για να μην επωφεληθούν όσοι έσπευσαν να πάρουν τα χρήματά τους εκτός της χώρας.

Επιλέξαμε να μείνουμε όρθιοι και να μην αυτοκτονήσουμε ώστε να λέμε μετά στα διεθνή φόρα ότι είναι άδικο που αυτοκτονήσαμε.

Δεν μετανιώνω για το ότι πάλεψα, αλλά ούτε και για το ότι έκανα τον συμβιβασμό για να μην χορέψουμε το χορό του Ζαλόγγου.

Ακόμα δίνουμε μάχη

Δεν θριαμβολογούμε, αλλά ούτε και θρηνούμε για τη συμφωνία, είπε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Αν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο ας μας πει ποιος.

Σημείωσε ακόμα ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα αλλά κάποιοι επιμένουν και καραδοκούν ώστε αυτά που συμφωνήθηκαν στις 09:00 το πρωί της 12 Ιουλίου να μην προχωρήσουν. Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δώσει μάχη στο Eurogroup.

Τόνισε ότι έγινε αγώνας ώστε το Ταμείο να μην είναι στο Λουξεμβούργο και ότι τα μισά από τα κεφάλαια θα έρθουν από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ότι δεν θα γίνουν μόνο πωλήσεις αλλά αξιοποίηση της περιουσίας.

Δεν είναι το χειρότερο μνημόνιο

Μας ζητούσαν να ολοκληρώσουμε την 5η αξιολόγηση για να πάρουμε τα 7 δισ. που απέμεναν. Η αξιολόγηση δεν περιελάμβανε μόνο το email Χαρδούβελη, που ήταν ελληνική πρόταση και όχι των δανειστών.

Εκανε αναφορά στους μικρότερους στόχους για τα πλεονάσματα που κατάφερε η χώρα, την μεγάλη χρηματοδότηση, το ευρωπαϊκό δίκαιο, το γεγονός ότι περιλαμβάνεται χρηματοδότηση της ανάπτυξης με συγκεκριμένους πόρους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δέσμευση για την αναδιάταξη του δημόσιου χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση, θέμα που αποτελεί αντικείμενο συγκρούσεων μεταξύ κάποιων εταίρων και του ΔΝΤ.

Οσο σφάλμα είναι να ωραιοποιείς άλλο τόσο σφάλμα είναι να μηδενίζεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να δοθεί η μάχη για την βελτίωση της συμφωνίας.

Η μάχη εντός της χώρας παίρνει και πολιτικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο στο κοινοβούλιο, αλλά κυρίως με την διαπλεκόμενη ολιγαρχία. Όπως είπε ο νόμος για τα κανάλια θα έρθει στη Βουλή και θα ισχύσει μέχρι κεραίας. Το ίδιο θα γίνει και στα δημόσια έργα, για να σταματήσει η διαφθορά.

Εκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται για τη φοροδιαφυγή.

Οι αγρότες

Παίρνοντας το νήμα από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη έκανε αναλυτική αναφορά στο ζήτημα του αγροτικού τομέα, θυμίζοντας ότι μέτρα που τους πλήττουν περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο η ΝΔ υποστήριζε ότι έπρεπε να συνεχιστεί.

Σημείωσε ότι υπάρχουν «αγρότες» στα χαρτιά και ξεκαθάρισε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για να στηριχθούν οι πραγματικοί. Εκανε μάλιστα εκτενή αναφορά στο θέμα των κοινοτικών δράσεων.