Ηχηρό «όχι» στην κυβερνητική πολιτική από 10 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (Λίστα)

Ηχηρό «όχι» στην κυβερνητική πολιτική από 10 μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (Λίστα)
Αντίθετοι στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τις κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκαν δέκα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κοινή τους δήλωση, τα μέλη που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος, τονίζουν ότι το τελευταίο διάστημα «γίνεται συστηματική προσπάθεια ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».

Παράλληλα η δήλωση που κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα, αναφέρουν ότι «το εντυπωσιακό είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική -ακόμα και αν την θεωρήσουμε αναγκαστική μέσα από την πίεση των τροϊκανών- δεν έχει θίξει διόλου το δίκτυο της εσωτερικής διαπλοκής, καθώς ρίχνει γέφυρες προς τον συστημικό οικονομικό και πολιτικό κόσμο, διακρίνεται για τα πολιτικά ανοίγματα σε χώρους που υπηρέτησαν τα μνημόνια». Αυτή η επιλογή, προσθέτουν «δεν καθορίζεται από έναν αδήριτο συσχετισμό δυνάμεων αλλά έρχεται σαν αναγκαίο εξάρτημα μιας επί της ουσίας κεντροαριστερής προσαρμογής».

Εκτίμηση των δέκα μελών της ΚΕ είναι ότι «πολιτικά έχουμε μια κυβέρνηση που υπό το πρόσχημα της «διαπραγμάτευσης» και του «έντιμου συμβιβασμού» διολισθαίνει και πιέζεται να περάσει μέτρα και συμφωνίες που δεν θα μπορούσε να επιβάλλει κανένα καθαρόαιμο μνημονιακό σχήμα». Αναφέρουν επίσης ότι η επικαιρότητα εδώ και τέσσερις μήνες εγκλωβίζεται στη δραματοποίηση των αλλεπάλληλων επεισοδίων της «διαπραγμάτευσης», ενώ η χώρα αντιμετωπίζει το σύνθετο πρόβλημα της καθολικής κρίσης που αγκαλιάζει όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής.

Σύμφωνα με την δήλωση, «κυοφορούνται σημαντικές πολιτικές εξελίξεις» και «βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όπου προετοιμάζονται οι όροι για την κεντροαριστερή ανασύσταση τόσο ιδεολογικά - αξιακά όσο και πολιτικά, καθώς όλοι οι χρεοκοπημένοι, πολυχρησιμοποιημένοι φορείς του μνημονίου επανέρχονται και πλασάρονται στο προσκήνιο, πλάι στους νεόκοπους του Ποταμιού και άλλων».

Η λογική των «κόκκινων γραμμών» δεν είναι σωστή αλλά αμυντική, εκτιμούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διακηρύσσουν ότι «η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι μια Αριστερά που δεν θα είναι κεντροαριστερά».

Την δήλωση υπογράφουν οι:

  1. Γιώργος Θεοδωρόπουλος
  2. Δημήτρης Κοδέλας
  3. Μάκης Μαντάς
  4. Μανώλης Μούστος
  5. 'Αβα Μπουλούμπαση
  6. Ρούντι Ρινάλντι
  7. Ελένη Σωτηρίου
  8. Νίκος Ταυρής
  9. Ερρίκος Φινάλης
  10. Βασίλης Χατζηλάμπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ