Τσίπρας: «Το μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν»

Τσίπρας: «Το μνημόνιο και η τρόικα τελείωσαν»
Η άποψή μου είναι ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που περιελάμβανε το μνημόνιο, ήταν φύλλο συκής. Πάντοτε έμπαινε ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μιας δόσης η σκληρή λιτότητα. Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε και μας πόνεσε, ξεχάστε το. Ούτε η τρόικα υπάρχει ούτε το μνημόνιο υπάρχει.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Υπόστηριξε ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε στο Eurogroupμια ουσιαστικότατη και τεκμηριωμένη πρόταση ενώ προσέθεσε ότι «θα δοθεί η δυνατότητα στις ημέρες που ακολουθούν ώστε να υπάρξουν εξειδικευμένες τεχνικές προσεγγίσεις». Αναφερόμενος σε αυτούς που κατηγόρησαν την ελληνική πλευρά ότι προσήλθε απροετοίμαστη στο Eurogroup, υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσέρχεται ως ισότιμος εταίρος στις διαπραγματεύσεις και όχι ως μαθητής που περιμένει να εξεταστεί από τον δάσκαλο.

«Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδεχόταν την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου. Τίποτα από αυτά δεν έγινε» τόνισε ο κ. Τσίπρας ενώ προσέθεσε ότι η απόφαση για να μην υπογραφεί το ανακοινωθέν του Eurogroupελήφθη από κοινού με τον κ. Δραγασάκη και τον κύριο Βαρουφάκη. «Έχουμε καθαρές θέσεις. Δεν εκβιάζουμε, δεν εκβιαζόμαστε. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά. Οι εργασίες τους, θα διευκολύνουν τις εργασίες τους της επόμενης Δευτέρας» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • «Υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες όπως η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή, το λαθρεμπόριο. Παρεμβάσεις που μπορούν να φέρουν έσοδα αλλά και αίσθημα δικαιοσύνης.
  • Αν δεν αντιμετωπίσουμε το χρέος με μια απομείωσή του δεν θα δοθεί το δημοσιονομικό περιθώριο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
  • Ζήτησα την εμπιστοσύνη των εταίρων προκειμένου να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα όχι ως απειλή για επιστροφή στα παλαιά αλλά ως ευκαιρία για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα.
  • Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια σημαντικά βήματα. Σίγουρα καλύψαμε ένα σημαντικό μέρος. Αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. Ένα πεδίο που στο τέλος της ημέρας κυκλοφορεί η αντίληψη της αναγκαίας συναίνεσης προκειμένου να βρεθούν λύσεις όταν αυτό είναι προς όφελος όλων των πλευρών.
  • Θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών όμως αποδείχτηκε ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Το κοινό συμφέρον είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων. Θα δούμε το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαβούλευσης και την κατάληξή του.
  • Οι έχοντες τα μεγάλα εισοδήματα δεν συνέβαλαν. Πρέπει να μειωθούν οι δραματικές κοινωνικές ανισότητες. Να εξοικονομήσουμε και πόρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  • Έχω την αίσθηση ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε τεχνικές λύσεις. Το πρόβλημα είναι κατά βάση πολιτικό. Η τρόικα δεν υπάρχει ποια. Η συνεργασία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και από τη στιγμή που υπάρχει δανειακή σχέση θα συζητάμε και με το ΔΝΤ αλλά και με την ΕΚΤ
  • Ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανησυχος στο θέμα της Ελλάδας. Δεν δικαιούται κανείς να εξωτερικεύει τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. Τα εσωτερικά προβλήματα θα τα λύσει αν ακολουθήσει πολιτικές αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του.
  • Θέλουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους για την ανάπτυξη, την έξοδο από την κρίση. Στην νέα συμφωνία θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις μας και εκεί μια λύση για την απομείωση του χρέους.
  • Όποιον όρο και αν χρησιμοποιήσει κανείς για την απομείωση του χρέους, το θέμα είναι να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αισθανόμαστε ότι έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και με το παραπάνω. Εμείς διαρκώς θα έχουμε την έγκριση του λαού στον νου μας αλλά δεν τίθεται προς ώρα θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ