Σαμαράς: 750 εκατ. ευρώ για την ανεργία, τα 600 από το ΕΣΠΑ

Σαμαράς: 750 εκατ. ευρώ για την ανεργία, τα 600 από το ΕΣΠΑ
Ενίσχυση της απασχόλησης, με προγράμματα συνολικού ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δοθούν σε νεοπροσλαμβανόμενους και σε

μακροχρόνια άνεργους, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι 600 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν εντός του 2014.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι δικαιούχοι θα ενισχυθούν «με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κυρίως ταμεία, από το ΕΣΠΑ, και που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κατ’ εξαίρεσιν έγκρισή τους από τώρα. Εξακόσια εκατομμύρια μάλιστα από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν, να μας δοθούν εντός του έτους, του 2014. Ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145 χιλιάδες νέους, αλλά και μακροχρόνια άνεργους».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι:

- Η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές και θα αφορά σε 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.

-Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών και

-Μέσα στον Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους, 18 ως 29 ετών, ειδικά για τον δυναμικό τομέα του Τουρισμού. Μέρος απ’ αυτούς μάλιστα για τον χειμερινό Τουρισμό και τον Τουρισμό πόλεων.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

Περιλαμβάνει ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες,καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων. Από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος θα λάβει στο χέρι 1740 με 1950 ευρώ.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Τον Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους - αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους, ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο - συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 600 εκατομμύρια. Και ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια, μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή του 2014-2015, και που αφορά σε 55 χιλιάδες μητέρες και σε πάνω από 68 χιλιάδες παιδιά. Είναι όλα αυτά τα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, κυρίως νέων ανθρώπων».

Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς, τόνισε: «Κάνουμε τα πάντα για να επισπεύσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά βοηθούμε και ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Επισπεύδουμε την ανάπτυξη συνολικά, αλλά βοηθούμε και τους ανθρώπους να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης. Ώστε από τα πρώτα βήματα, να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι».

Τέλος ευχαρίστησε τους υπουργούς που μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εργάστηκαν πολύ εντατικά για να ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα.

«Το 20% των νέων που προσλαμβάνονται με προγράμματα επιδοτούμενα παραμένουν στις θέσεις εργασίας και μετά τη λήξη τους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ