ΕΛΕΤΑ: Ο αντίπαλος του ΕΛΟΜΑΣ

ΕΛΕΤΑ: Ο αντίπαλος του ΕΛΟΜΑΣ
Με τζίρο ύψους 500 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2014 ο όμιλος αγορών ΕΛΕΤΑ (Ελληνική Εταιρία Αγορών και με την επωνυμία Proton), ο οποίος απαρτίζεται από 394 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων με 597 σημεία πώλησης και αποτελεί το αντίπαλον δέος του ΕΛΟΜΑΣ.


Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς ο όμιλος προχώρησε σε επενδυτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την αναβάθμιση των κεντρικών αποθηκών του, τη βελτίωση των ηλεκτρονικών παραγγελιών για τα μέλη του, τη δημιουργία νέων private label κωδικών με τα σήματα «Proton» και «Proton Ecomomy», την ανάπτυξη της μηχανογράφησης και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων marketing. Θετικά τέλος είναι τα μηνύματα για το 2015, καθώς ήδη πρόσθεσε 20 μικρομεσαίες αλυσίδες με 60 καταστήματα στο δυναμικό του, και ταυτοποίησε 7 σημεία πώλησης μελών του στα πρότυπα του δικτύου καταστημάτων «Proton».
Να σημειωθεί ότι το δίκτυο καταστημάτων PROTON διαθέτει πλέον παρουσία στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, με τη λειτουργία:
·58 καταστημάτων σε νησιά (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Ιόνια κλπ)
·47 καταστημάτων στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα
·12 καταστημάτων στην Πελοπόννησο
·3 καταστημάτων στην Θεσσαλία
·8 καταστημάτων στην Μακεδονία
·34 καταστημάτων στη Θράκη και
·18 καταστημάτων στην Ήπειρο
Ο όμιλος αγορών ΕΛΕΤΑ, για την υποστήριξη των μελών του που επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο PROTON συνεργάζεται με τεχνικές εταιρίες που αναλαμβάνουν, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, το στήσιμο νέων καταστημάτων ή την ανακαίνιση ήδη λειτουργούντων σημείων. Επιπλέον, έχει αναπτύξει συνέργειες με τεχνικά γραφεία, εταιρίες προμήθειας ραφιών και ψυγείων και εταιρίες merchandising, ώστε τα μέλη του να έχουν τη δυνατότητα να ανακαινίσουν ή να διενεργήσουν οποιαδήποτε επισκευή, επωμιζόμενα τη χαμηλότερη δυνατή δαπάνη.
Σημειώνεται ενδεικτικά ότι, το κόστος ολικής ανακαίνισης ή στησίματος ενός καταστήματος έκτασης 150 τ.μ. διαμορφώνεται στις 70.000 ευρώ, για καταστήματα 250 τ.μ. φθάνει τα 110.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη αυξάνεται αναλογικά όσο αυξάνονται και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.