Οι μετεκλογικές μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Οι μετεκλογικές μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Για να μην ξεχνιόμαστε, το ζήτημα της νέας μείωσης των μισθών, εκτός του ότι παραμένει διαρκώς στην επικαιρότητα όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, θα αναζωπυρωθεί μετά τις εκλογές καθώς υπάρχουν... εκκρεμότητες. Κάτι ξέρει η Τράπεζα της Ελλάδας που προβλέπει νέες μειώσεις μισθών μέσα στο 2012.

Αμέσως μετά την 17η Ιουνίου, θα ξανανοίξει το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων στο δημόσιο. Βάσει του μνημονίου, πρέπει να περικοπούν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η λυπητερή για στρατιωτικούς, καθηγητές, αστυνομικούς κλπ, αναμένεται να είναι διψήφια ενώ θα πρέπει να αποφασιστεί αν η όποια μείωση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα ή όχι. Οι περικοπές αναμένεται να αποτυπωθούν στη μισθοδοσία του Ιουλίου.

Στον ιδιωτικό τομέα, τα λογιστήρια έχουν πολύ δουλειά το τελευταίο διάστημα, η οποία θα πολλαπλασιαστεί μετά τις εκλογές καθώς στα μέσα Μαίου, σταματούν να έχουν ισχύ δεκάδες συλλογικές συμβάσεις οι οποίες καλύπτουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ήδη, τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι από τις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία ισχύος του μειωμένου βασικού μισθού κατά 22%, έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα:

1. μείωση έως και 35% των αποδοχών, σε 4533 εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων

2. μείωση έως και 30% έχουν υποστεί περίπου 33 χιλιάδες εργαζόμενοι μέσω των ατομικών συμβάσεων

Ο μέσος όρος της μείωσης για εργαζόμενους που έχουν ήδη γνωρίσει το τι σημαίνει επιχειρησιακή ή ατομική σύμβαση, διαμορφώνεται στο 22%.

Η λήξη μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας από τις 14 Μαίου, εφόσον, δεν ανανεωθεί, οδηγεί σε μια σειρά από απώλειες. Για παράδειγμα, χάνεται το επίδομα γάμου και όλα τα επιδόματα πλην των βασικών (τέκνων, επικίνδυνης εργασίας, κλπ). Επίσης, ο βασικός μισθός μπορεί να κατρακυλήσει στα επίπεδα του βασικού μισθού που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση δηλαδή στα 586 ευρώ. Στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης ενός τέτοιου σεναρίου, η μείωση μισθού, μπορεί να φτάσει στο 35%, κάτι όμως που δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ακραίο καθώς έχει ήδη καταγραφεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Όλα αυτά συμβίνουν λόγω της περίφημης μετενέργειας. Το θέμα της κατάργησης του επαχθούς αυτού μέτρου, κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ανάλογα με το ποια θα είναι η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί και το πόσο δυνατά θα ακουστεί από την επόμενη ημέρα το επιχείρημα περί ακύρωσης του επαχθούς αυτού μέτρου. Φυσικά, θα πρέπει να φανεί και το αν θα υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Ευρώπης καθώς η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ήταν ένα από τα βασικά θέματα διαπραγμάτευσης για το 2ο μνημόνιο.