Όλα είναι μέσ' το game!

 Όλα είναι μέσ' το game!
Η σημαντικότατη άνοδος που έχουν καταγράψει οι τιμές των μετοχών- και δη αυτές των τραπεζών- το τελευταίο διάστημα, σε μια περίοδο που παίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και έχει ξανανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο «ατυχήματος», είναι προφανές ότι σημαίνει ένα και μόνο πράγμα.

Κάποιοι βλέπουν ευκαιρίες και παίρνουν θέση για να τις αξιοποιήσουν. Και αυτοί οι κάποιοι είναι κυρίως ξένα ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια που θέλουν να βρεθούν καβάλα στ' άλογο, όταν οι προσδοκίες για ένα success ή turnaround story επιβεβαιωθούν. Την ίδια ώρα καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα «κερδοσκοπικά» funds που εκμεταλλευόμενα την συγκυρία, σπεύδουν να καταγράψουν γρήγορα κέρδη.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η τοποθέτηση κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα, αποτυπώνει τις θετικές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για την ελληνική οικονομία και ασφαλώς διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα που αν συνεχιστεί είναι ικανό υπό προϋποθέσεις να βγάλει τράπεζες και δημόσιο στις αγορές, ωστόσο αυτές θα πρέπει να επιβεβαιωθούν. Για να συντηρηθεί λοιπόν αυτό το κλίμα θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο στρατηγικών επενδύσεων τις οποίες μέχρι πρόσφατα τα ισχυρά πορτοφόλια τις απoφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Δηλαδή η κίνηση της Fairfax στην Eurobank properties και η εξαγορά του 5% της Μυτιληναίος, να μην είναι οι μόνες. Απαιτείται, όπως είπε και ο Καναδο-Ινδός Watsa ενθάρρυνση των ξένων να επενδύσουν στη χώρα μας. Και εδώ παίζεται το μεγάλο στοίχημα. Οι ξένοι θα επενδύσουν μόνο αν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι. Διότι το χρηματιστήριο δεν μπορεί από μόνο του, αν και εφόσον δεν συνοδευτεί από επενδύσεις και ανάπτυξη να συνεχίζει να «τρέχει» σαν τρελό, αποκεκομμένο από την οικονομία και την κοινωνία.
Ετσι, πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι το περιθώριο αυτής της ανόδου και αν τιμές των μετοχών στο Χ.Α. έχουν φτάσει σε επίπεδα δίκαιης αποτίμησης. Η απάντηση είναι απλή. Αν δεν υπάρξει πολιτικό «ατύχημα», όλα θα εξαρτηθούν από τις επιδόσεις της οικονομίας και τα μεγέθη των επιχειρήσεων. Αν αυτές οι παράμετροι κινηθούν μέσα στα πλαίσια των προβλέψεων, είναι προφανές ότι το Χ.Α δεν έχει να «φοβηθεί» κάτι από το εσωτερικό της χώρας, παρά μόνο τις γενικότερες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Αν όχι, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπεριφερθεί αυτόνομα και απομονωμένο από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως παρατηρήσαμε και κατά την πρόσφατη περίοδο απαξίας που δημιούργησε το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας που «καλλιεργούσαν» δυνατά τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Για να επανέλθουμε λοιπόν στο γιατί βλέπουμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα χρηματιστηριακό πάρτι στη «Σοφοκλέους», συγχωρέστε με αλλά δεν έχω συνηθίσει ακόμα το «Αθηνών 110», θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και το «βάθος» της ελληνικής αγοράς. Το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ρηχό, προβλέψιμο και εύκολα «χειραγωγήσιμο». Με σχετικά λίγα κεφάλαια, σε σύγκριση με άλλες μεγάλες αγορές, τα μεγάλα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, μπορούν να δημιουργούν κλίμα. Και μάλιστα αδιαφορώντας επί της ουσίας αν αυτές οι κινήσεις δεν θα τους βγουν, διότι είναι πολύ μικρή η επίδρασή τους στο αποτέλεσμα του συνόλου των επενδύσεων τους. Όχι ότι δεν τους ενδιαφέρει. Απλά δεν αγχώνονται και ιδιαίτερα αν κάτι δεν πάει καλά στο ΧΑ. Να μην ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων σε χρηματιστήρια όπως το ελληνικό είναι τόσο εύκολες, όπως και το «ξεφόρτωμα» στην περίπτωση που στραβώσει κάτι
Όλα είναι μέσα στο χρηματιστηριακό game!!!