Χωρίς μεταβολή η αξιολόγηση της Ελλάδας – Σταθερές οι προοπτικές

Χωρίς μεταβολή η αξιολόγηση της Ελλάδας – Σταθερές οι προοπτικές

Απέφυγαν την υποβάθμιση της Ιταλίας και της Ελλάδας οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι όμως και για τις δύο χώρες μετέβαλαν σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές των οικονομιών τους, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού.

H Standard & Poor’s διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ- για την Ελλάδα, με σταθερές -από θετικές που ήταν πριν- προοπτικές.

H S&P εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος και θα ανακάμψει το 2021 και προσθέτει πως η Αθήνα διαθέτει αρκετές εφεδρείες για να αντεπεξέλθει στον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία της χώρας η κρίση του κορνοϊού. Oμοίως με την S&P, η DBRS επίσης μετέβαλε σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας όμως το ΒΒ- στην πιστοληπτική αξιολόγηση. Η επιδημία του κορονοϊού θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη, σχολιάζει η DBRS και εκτιμά πως η ύφεση θα είναι άνω του 5% για φέτος.

Αντίστοιχα η S&P επιβεβαίωσε το ΒΒΒ για την Ιταλία όπου και εκεί μετέβαλε τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές. Ο οίκος αξιολόγησης σχολίασε πως θα αλλάξει επί τα χείρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας αν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ δεν ακολουθήσει μια σαφή καθοδική πορεία σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με την S&P το ιταλικό χρέος θα διαμορφωθεί στο τέλος του 2020 στο 153% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί σε 11,2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ