Προς απόσυρση τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών του ευρώ - Οι πρώτες αντιδράσεις

Προς απόσυρση τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών του ευρώ - Οι πρώτες αντιδράσεις

Kατά της κατάργησης των μικρών κερμάτων του ευρώ τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την αποσυρση των νομισμάτων του 1 και των 2 λεπτών (cents) του ευρώ, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια, καθώς το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους πολλές φορές ξεπερνούν συχνά την ονομαστική τους αξία, αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ.

Το πιθανό αυτό μέτρο περιλαμβάνεται στο εκτελεστικό σχέδιο της ΕΕ για το τρέχον έτος, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, έπειτα από αξιολόγηση της χρήσης των δύο νομισμάτων του ευρώ με τη μικρότερη αξία.

Οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται στο να εισάγουν κανονισμούς στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πληρώνουν χρησιμοποιώντας τα νομίσματα του 1 και 2 λεπτών. Η στρογγυλοποίηση θα είναι το πρώτο βήμα για την τελειωτική αχρησία τους, καθώς αυτή αναμένεται να θέσει σταδιακά εκτός χρήσης τις μικρότερες υποδιαιρέσεις αυτές του ευρώ.

Μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο αυτών νομισμάτων.

Γερμανικό όχι

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεν θεωρεί καλή την ιδέα να αποσυρθούν από την κυκλοφορία κέρματα λεπτών του ευρώ. «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι σωστό να καταργήσουμε τα κέρματα των λεπτών», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός σήμερα στο Βερολίνο. «Πιστεύω ότι θα πρέπει πάντα να μπορεί κάποιος να ξοδεύει λογικά τα χρήματά του, και εάν υπάρχουν χαμηλές τιμές να μπορεί να πληρώνει με κέρματα μικρής ονομαστικής αξίας».

Επίσης, ο Μάρκους Μπλούμε, γενικός γραμματέας του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας (CSU) τόνισε: «Όποιος δεν τιμά το λεπτό (του ευρώ), τότε δεν του αξίζουν τα περισσότερα! Τα χέρια σας μακριά από τα μετρητά μας».

Ο Γιοχάνες Μπέερμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) δήλωσε επίσης στην εφημερίδα "Bild": "Όσο στο λιανικό εμπόριο υπάρχουν τιμές οι οποίες τελειώνουν σε 98 ή 99 λεπτά (του ευρώ) θα διατηρούμε τα μικρά κέρματα. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να υπολογίζουν ακόμα και το κάθε λεπτό που ξοδεύουν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ