Αμερικανική απειλή για δασμούς σε ελληνικά προϊόντα

Αμερικανική απειλή για δασμούς σε ελληνικά προϊόντα

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου κρίνει πως οι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται από την Ελλάδα και άλλες χώρες εισάγονται στις ΗΠΑ σε τιμές χαμηλότερες του κόστους, διαπίστωση που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε βάρος των συγκεκριμένων προϊόντων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η Ελλάδα πουλά τους σωλήνες σε τιμή χαμηλότερη κατά 9,96% σε σύγκριση με το κόστος παραγωγής. Στο στόχαστρο των ΗΠΑ μπαίνουν επίσης οι εισαγωγές σωλήνων από τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, που εμφανίζονται να προσφέρουν τις σωλήνες σε τιμές πιυυ είναι αντίστοιχα 12,32%, 20,39% και 5,05% κάτω από το κόστος παραγωγής τους.

Σημειώνεται πως το υπουργείο είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα τον Αύγουστο του 2018, όταν είχε εκτιμήσει πως οι ελληνικοί κατασκευής σωλήνες πωλούνται σε τιμή που είναι κατά 22,51% κάτω του κόστους.

Κατά το 2017 η Ελλάδα εξήγαγε στις ΗΠΑ σωλήνες συνολικής αξίας 10,7 εκατ. δολαρίων.

Εφόσον η Διεθνής Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ επίσης διαπιστώσει πως πλήττονται οι εγχώριοι κατασκευαστές, θα προχωρήσει στην επιβολή δασμών για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ