Εμμένει το ΔΝΤ στη μείωση των συντάξεων

Συνεδριάζει το EuroWorking Group

Εμμένει το ΔΝΤ στη μείωση των συντάξεων

Δεν κάνει πίσω στην θέση του ανάγκη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

 

Τα σχετικά μηνύματα έχουν φτάσει ήδη στην κυβέρνηση. Αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο των συστάσεων που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά την έναρξη του πρώτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Μια πρόγευση των διαθέσεων των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν αποκλείεται να λάβει σήμερα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Στο EWG όπου αναμένεται να είναι και το πρώτο τεστ για τις συντάξεις θα συζητηθεί φόρμουλα για να αναβληθεί η εφάπαξ περικοπή των συντάξεων. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει δύο κυρίως εκδοχές, την αναβολή του μέτρου ή τη σταδιακή περικοπή.

Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο σενάριο για περικοπή των συντάξεων σε δόσεις αντί για μια δόση από 1/1/2019.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου.

Η πρώτη αξιολόγηση της μετα-μνημονιακής εποχής αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η έκθεση των θεσμών να τεθεί υπόψη του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου. Την άλλη βδομάδα, στο Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου Θα ξεκαθαρίσουν και οι λεπτομέρειες αναφορικά με το βαθμό παρέμβασης των Θεσμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ