«Όχι» από Βερολίνο στην απομείωση χρέους παρά τις παραινέσεις Ομπάμα

«Όχι» από Βερολίνο στην απομείωση χρέους παρά τις παραινέσεις Ομπάμα
Παρά τις παραινέσεις του Μπαράκ Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Καγκελαρία και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν συμφωνούν.

Το Βερολίνο δεν παρεκκλίνει από την πάγια θέση του, για συζήτηση για το χρέος μετά το 2018 και αυτό εφόσον έχουν ολοκληρωθεί συγκεκριμένες ελληνικές υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στ.Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε ότι «τόσο τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν το 2018».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε «όποιος λέει “θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας” προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει με «λίγο περισσότερη συμπάθεια» το επιχείρημα να επιτραπεί στην Ελλάδα να έχει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα μελλοντικά πρωτογενή της πλεονάσματα. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιέζει για μία δέσμευση αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Προς το παρόν, προσέθεσε, η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. «Το ερώτημα είναι τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο διάστημα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα επιμένει στην αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και μετά. Και συγκεκριμένα, επιδιώκει τη μείωση των στόχων από το επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ στην περιοχή του 2 - 2,5% του ΑΕΠ. Το θέμα θα συζητηθεί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, καθώς πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να κατατεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ