Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της συνάντησης κυβέρνησης-θεσμών

Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της συνάντησης κυβέρνησης-θεσμών
Απόψεις σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης ανταλλάχθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφεραν πηγές του υπουργείου μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, η οποία είχε ως αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Κατά τη χθεσινή, πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών με αντικείμενο την εξέταση του σχεδίου της εξωδικαστικής διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων υπήρξε επί της αρχής συμφωνία επί του σχεδίου, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου στο ραντεβού της ερχόμενης Τετάρτης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι δανειστές συμφωνούν να μην υπάρχει κούρεμα στις περιπτώσεις οφειλών προς το δημόσιο που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Στα ανοιχτά θέματα παραμένουν η συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων για το ποιες επιχειρήσεις θα υπάγονται στον νόμο και η διάρκεια ισχύος του νόμου.

Στο πεδίο των εργασιακών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε χθες διερευνητική συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ερωτηθείς για τη στάση που κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός απάντησε «ακραία» και τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, επισημαίνοντας πως δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι το θέμα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναφορικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ