Όλα ανοικτά για τα «κόκκινα» δάνεια - «Μαχαίρι» στο αφορολόγητο ζητούν οι δανειστές

Όλα ανοικτά για τα «κόκκινα» δάνεια - «Μαχαίρι» στο αφορολόγητο ζητούν οι δανειστές
Σημερα είναι η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο στις 14:00, αντί των 15:00 που είχε αρχικά ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Θα έχουν προηγηθεί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για τη διοικητική μεταρρύθμιση (10:30) και το ασφαλιστικό (11:30).

Ο Γ. Κατρούγκαλος συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα. Συγκεκριμένα στο πέρας της τελευταίας συνάντησης ο υπουργός έθεσε τα τέσσερα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι με τους δανειστές όσον αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και τις «απόλυτες κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς.

Οι διαφορές βρίσκονται στα εξής θέματα:

-Ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος

-Η ρύθμιση σε θέματα που αφορούν την προσωπική διαφορά στις συντάξεις

-Οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

-Οι επικουρικές

Μείωση του αφορολόγητου ζήτησαν οι δανειστές

Το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη χθεσινή τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι σήμερα η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση. Στην συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Εν τω μεταξύ όλα τα θέματα, που σχετίζονται με τα «κόκκινα» δάνεια, παραμένουν ανοικτά στο τραπέζι όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών και θα εξεταστούν σε νέο ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη.

Μεταξύ των ζητημάτων που εξετάστηκαν σήμερα ήταν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης, δηλαδή, αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες.

Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα να μη φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε σήμερα είναι τι θα γίνει με τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν παράλληλες οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εκτός από τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της απελευθέρωσης και των δανείων που έως τις 15 Απριλίου βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή των δανείων με υποθήκη πρώτη κατοικίας καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η σημερινή συνάντηση δεν μπήκε σε βάθος στο ζήτημα το οποίο θα ξανασυζητηθεί την Τρίτη.

Η κυβέρνηση θα προσέλθει στην διαπραγμάτευση την Τρίτη με βάση τις προτάσεις της, που προβλέπουν διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ