Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ: Προτεραιότητα για την Ευρωζώνη το ταμείο εγγύησης καταθέσεων

Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ: Προτεραιότητα για την Ευρωζώνη το ταμείο εγγύησης καταθέσεων
Η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πιέζοντας για μία συμφωνία στο θέμα αυτό, στην οποία είναι σθεναρά αντίθετη η Γερμανία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σύσταση και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα είναι πιο σημαντική για την οικονομική ανάκαμψη τώρα από οποιαδήποτε άλλα σχέδια», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Τι θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από την προστασία των αποταμιεύσεων των πολιτών μας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα;» δήλωσε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας για το θέμα αυτό.

Μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τους καταθέτες θεωρείται από πολλούς, ως αναγκαίο συμπλήρωμα στα υφιστάμενα εθνικά πλαίσιο εγγυήσεων, τα οποία σε ορισμένες χώρες μπορεί να μην αρκούν για να προστατεύσουν τις καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα προστάτευε πλήρως τους καταθέτες της Ευρωζώνης έως το 2024, αντικαθιστώντας σταδιακά τα εθνικά ταμεία από το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ