Κερέ: Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος

Κερέ: Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος
Την εκτίμηση ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος, εξέφρασε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Ο έλεγχος της ΕΚΤ για την ευρωστία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι ένα ακόμα βήμα προς τα μπροστά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κερέ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μεξικού, εφημερίδα El Financiero.

"Η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι σημαντικά πιο εύρωστη απ' ό,τι ήταν πριν από ένα - δύο χρόνια" πρόσθεσε ο Κερέ και συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μοναδική και όμως η ελληνική εμπειρία προσφέρει χρήσιμα διδάγματα για τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης μας.

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ διδάχθηκε από την ελληνική κρίση, ο Μπενουά Κερέ απάντησε ότι "μέχρι το 2010 στην Ελλάδα, ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις στο δημόσιο τομέα και εντάθηκαν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα διδάγματα για το μέλλον είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις τους θα έχουν επίπτωση και στους γείτονές τους, και ότι θα πρέπει να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες να είναι δημοσιονομικά συνετές και να αποτρέπουν την επανεμφάνιση ανισορροπιών. Η πρόληψη είναι το κλειδί".

Αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε επίσης ότι "τα κράτη μέλη συμφώνησαν τον Αύγουστο να παράσχουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν η εμπιστοσύνη και η οικονομική σταθερότητα, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται γρήγορα".

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές του επόμενου έτους, ο Κερέ δήλωσε ότι "το πρώτο πράγμα που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η σταθερότητα τιμών και αυτό σημαίνει να συνεχίσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αυξήσουμε τον πληθωρισμό κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Το δεύτερο είναι να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μια τραπεζικής ένωσης παρέχοντας ισχυρή και εναρμονισμένη εποπτεία και στις 19 χώρες - μέλη".