Στέφεν Ζάιμπερτ: Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για να βρεθεί λύση

Στέφεν Ζάιμπερτ: Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για να βρεθεί λύση
Τη λύπη του που ναυάγησαν οι συνομλίες στο χθεσινό Eurogroup εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν είναι ακόμη πολύ αργά» ενώ παράλληλα εξεφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει συμφωνία».

«Λυπούμαστε που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος κατά το χθεσινό Eurogroup. Δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά οΣτέφεν Ζάιμπερτ.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι η Γερμανία θέλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά ισχύει και η αρχή «αλληλεγγύη έναντι πρότασης και εφαρμογής μέτρων».

Αναφερόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί πεδίο λήψης αποφάσεων για το ελληνικό θέμα εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη βάση για απόφαση και τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς, η οποία θα τεθεί στο Eurogroup.

Όπως σημείωσε, χωρίς συμφωνία, η σύνοδος μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτική συνάντηση κορυφής.

Σε ερώτηση πόσο μακριά βρίσκονται οι θέσεις των δύο πλευρών, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών και εξήγησε ότι το ζήτημα είναι τα μέτρα να έχουν την επιθυμητή διαρθρωτική και δημοσιονομική επίδραση.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι μία τέτοια απόφαση αφορά την ίδια τη χώρα και δεν είναι ζήτημα διαβουλεύσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ