Τσακαλώτος και Παππάς παίρνουν πάνω τους τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Τσακαλώτος και Παππάς παίρνουν πάνω τους τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές
Πυρετώδεις είναι πλέον οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, κάτι που επανέλαβε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο πλαίσιο αυτό Αθήνα και δανειστές επιχειρούν να βρουν κοινό τόπο και να ξεπεράσουν τα αγκάθια ( συνταξιοδοτικό, ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα), ενώ πλέον είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση έχει περάσει σε πολιτικό επίπεδο.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι την ευθύνη των διαβουλεύσεων έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η μετατόπιση της ευθύνης της διαπραγμάτευσης στους κυρίους Παππά και Τσακαλώτο σηματοδοτεί την έναρξη της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη οριστικής συμφωνίας η οποία θα εγκριθεί από τον πρωθυπουργό και τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να επιτευχθεί τελικός συμβιβασμός με ορόσημο το Eurogroup της 18ης Ιουνίου που θεωρείται το απώτατο χρονικό όριο για την οριστικοποίηση και την έγκριση της συμφωνίας.

Η κυρία Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να εργαστεί μετ' επιτάσεως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα, συμπλήρωσε ότι κάθε ημέρα για την Ελλάδα μετράει και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν όλα τα σωστά βήματα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο, επίσης, για «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» στην τριμερή των Βρυξελλών που έγινε το βράδυ της Τετάρτης.

Τέλος, σημείωσε ότι η αίσθησή της είναι πως πλέον υπάρχει η διάθεση στενής συνεργασίας με τους Θεσμούς και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διάθεση να αξιοποιηθεί.