Brussels Group:«Θέλουμε να διασφαλιστεί ότι η λίστα είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη»

Brussels Group:«Θέλουμε να διασφαλιστεί ότι η λίστα είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη»
Μάχη και από τις δύο πλευρές γίνεται για να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, ανέφεραν το απόγευμα του Σαββάτου καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως «απομένει ακόμη πολλή δουλειά».

Αν και όπως δήλωσαν κοινοτικές πηγές, είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, τόνισαν ότι «απομένει ακόμη πολλή δουλειά» καθώς και ότι θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι η ίδια η Ελλάδα «πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες, σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι να συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ προσθέτουν ότι επιθυμούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί «ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη».

Πάντως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν αργά το απόγευμα του Σαββάτου πως οι συζητήσεις στο BG είναι ουσιαστικές και λεπτομερείς και πραγματοποιούνται σε καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν και σημεία διαφωνίας.

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η 13η σύνταξη

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, «αγκάθι» στις συζητήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών φαίνεται να αποτελεί το ασφαλιστικό.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις ρυθμίσεις για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την 13η σύνταξη που προτείνει η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το MEGA.

Ειδικότερα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν κοστολογημένο χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά 13ης σύνταξης κόστους 545 εκατ. ευρώ, για την αναστολή ή καταργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος επικουρικών συντάξεων κόστους 376 εκατ. ευρώ και για την αλλαγή του υπολογισμού των εφάπαξ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 921 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, πάντως, οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν παρά τις πιέσεις των θεσμών. Μάλιστα, ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα νέων μειώσεων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ.

Αμφίρροπη η μάχη για να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Οι παραπάνω δηλώσεις επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να «κλειδώσει» η λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στους εταίρους.

Νωρίτερα το Σάββατο, πάντως, πληροφορίες ανέφεραν ότι το κλίμα είναι βαρύ, από χθες ήδη, καθώς πριν καν σταλεί η νέα λίστα στις Βρυξέλλες, ξέσπασαν οι πρώτες αντιδικίες με τους «Θεσμούς».

Ειδικότερα, κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει ισχυρά φοροεισπρακτικά μέτρα και δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τους δανειστές, ενώ διεμήνυαν ότι οι συζητήσεις στο Brussels Group μπορεί να καθυστερήσουν ή και να αναβληθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται από χθες ο Νίκος Θεοχαράκης (γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής του υπ.Οικονομικών) και η Ελενα Παναρίτη, σύμβουλος του υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο βασικός διαπραγματευτής της Ελλάδος, Γιώργος Χουλιαράκης, έμεινε χθες στην Αθήνα, με προοπτική να αναχωρήσει ενδεχομένως σήμερα και αυτός γα Βρυξέλλες, κάτι που δείχνει ότι ούτε οι θεσμοί αλλά ούτε η Αθήνα ήταν έτοιμο να ξεκινήσουν να συζητούν.

Το Brussels Group είναι εκείνο που ουσιαστικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υποβολή της λίστας στο EuroWorking Group και έπειτα στο Eurogroup που θα δώσει και την τελική έγκριση, ξεκλειδώνοντας ενδεχομένως και κάποιο τμήμα από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, αν οι διαπραγματεύσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκλιση Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, έσοδα που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για στάση πληρωμών της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σενάριο φαντασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ