Μήνυμα Μέρκελ: Η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει να στείλει λάθος μηνύματα με το QE

Μήνυμα Μέρκελ: Η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει να στείλει λάθος μηνύματα με το QE
Την πλήρη ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως προς τη λήψη αποφάσεων, υπογράμμισε για άλλη μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πάντως πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφύγει να στείλει μηνύματα που θα υπονομεύσουν την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.


«Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμιά απόφαση ακόμη», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ερωτηθείσα σχετικά με τις προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο ένα εκτενές πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. «Υπάρχει πάρα πολλή σεναριολογία» σχετικά με αυτό, τόνισε.

Το δεύτερο είναι πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που είπα το απόγευμα της Δευτέρας, ότι... είναι σημαντικό για μένα, ως πολιτικό, να αποφευχθεί να σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξασθενίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για στενότερη οικονομικοπολιτική συνεργασία στις χώρες της Ευρωζώνης», είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε για όλα τα υπόλοιπα».