Δήλωση - σοκ από Δραγασάκη: Μπορεί να μην πληρώσουμε τις δόσεις Ιουλίου - Αυγούστου!

Δήλωση - σοκ από Δραγασάκη: Μπορεί να μην πληρώσουμε τις δόσεις Ιουλίου - Αυγούστου!
Νέο πόλεμο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη στην εφημερίδα Europolitics, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αρνηθεί η Ελλάδα να πληρώσει τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, κάτι που για τη ΝΔ συνιστά χρεοκοπία.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κόμματος περί παύσης στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνει:

«Η ιδέα συζητείται. Αν δεν έχουμε συμφωνία ως τον Ιούλιο, θα έχουμε πρόβλημα. Ως τότε, μπορούμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Ή μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΝΤ να αναβάλει για λίγους μήνες τις αποπληρωμές. Όποιο και αν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί, θα ληφθεί από το ΔΝΤ τον Απρίλιο από έναν ειδικό λογαριασμό ειδικά για αυτό τον σκοπό. Οι πληρωμές του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνουν με τις τελευταίες δόσεις του προγράμματος διάσωσης. Μας δανείζουν για να τους αποπληρώνουμε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, δεν θα είμαστε σε θέση να τους πληρώσουμε. Στη συνέχεια, θα έχουμε πιθανότατα κρίση».

Κληθείς να καταθέσει τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα των εκλογών, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β' Αθηνών Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνει: «Από το 2012, όταν για πρώτη φορά βρεθήκαμε πρώτοι στις δημοσκοπήσεις, ετοιμαζόμαστε για αυτήν τη στιγμή. Αισθανόμαστε έτοιμοι πλέον. Έχουμε ήδη ετοιμάσει τους πρώτους νόμους που θέλουμε να ψηφιστούν. Διαθέτουμε ένα εξαιρετικά λεπτομερές πρόγραμμα δράσης και, αν δεν υπήρχε η διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, θα εφαρμόζαμε τα μέτρα αυτά από την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς για το πώς επιθυμούν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε: «Αρχικά, πρέπει να δούμε αν το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Στην αρνητική περίπτωση, πρέπει να βρούμε μια λύση. Δεν μπορούμε να ζούμε με το βάρος ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο. Οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο. Αν καταλήξουμε ότι το βάρος του χρέους της χώρας δεν είναι βιώσιμο, θα μπούμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δικές μας σαφείς ιδέες και προτάσεις. Ο όγκος του χρέους πρέπει να μειωθεί. Το τελικό ποσό είναι προς συζήτηση».