Μεγάλη βουτιά στα έσοδα - «Χάνεται» το πρωτογενές πλεόνασμα

Μεγάλη βουτιά στα έσοδα - «Χάνεται» το πρωτογενές πλεόνασμα
Δραματική βουτιά της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ εμφανίζουν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου ροκανίζοντας καταλυτικά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ δείχνει τη στάση αναμονής (και τη στάση πληρωμών) που τήρησαν οι φορολογούμενοι το Δεκέμβριο με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις.

Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων το 12μηνο ανήλθαν σε 49,608 δισ. ευρώ από 52,811 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ήταν χαμηλότερα δηλαδή κατά 3,23 δισ. Αν προστεθούν και οι αποκλίσεις από τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων η υστέρηση διαμορφώνεται σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού στα 3,953 δισ. και στα 3,529 δισ. στον τακτικό προϋπολογισμό.

Μέρος αυτών των αποκλίσεων αναμένεται να καλυφθεί αν πάνε καλά οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι οποίες θα μετρήσουν στον προϋπολογισμό του 2014, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η είσπραξη 1,9 δισ. από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, έσοδα όμως τα οποία συναρτώνται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την παρτίδα του προϋπολογισμού σώζει κατά 1 δισ. ευρώ η μεγαλύτερη της προβλεπόμενης συγκράτηση των δαπανών. Οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,75 δισ. σε σχέση με το στόχο κι ανήλθαν σε 54,976 δισ. από 56,041 δισ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις το πρωτογενές πλεονασμέ βούτηξε στο 1,9 δισ. από 3,5 δισ. στο 11μηνο με απόκλιση 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού, που αφορά πρωτογενές πλεόνασμα 4,939 δισ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΔΩ