Πολ Τομσεν (ΔΝΤ):Δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο αλλά νέα χρηματοδότηση

Πολ Τομσεν (ΔΝΤ):Δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο αλλά νέα χρηματοδότηση
«Σημαντικό ορόσημο» χαρακτήρισε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν.


Σε συνέντευξη του στο Mega, αναφέρει «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ορόσημο. Ένας θεμελιώδης στόχος του προγράμματος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό ήταν το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα. Το χαιρετίζουμε λοιπόν. Πιστεύω ότι θα διευκολύνει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές. Ήταν σημαντικό βήμα» ανέφερε ο κ.Τόμσεν, σε ερώτηση για το αν είναι παράτολμη η σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Απαντώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου, σχετικά με τη χρηματοδότηση, τόνισε: «Δεν θα συζητούσα για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε πρόγραμμα αλλά κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί και άλλη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τις αρχές του 2016. Και κατά τη γνώμη μας η χρηματοδότηση δεν επαρκεί μέχρι το 2016 και στη νέα αξιολόγηση θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα. Δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Είναι τίποτα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη αρωγή».
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πως είναι απολύτως απαραίτητο -για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να πάψει να στηρίζεται στη χρηματοδότηση από επίσημο θεσμό- να μειωθεί το χρέος σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τέλος, ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως το καλοκαίρι θα υπάρξει μια βραχύχρονη αποστολή στην Αθήνα και οι κύριες διαπραγματεύσεις θα γίνουν το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ