Λαγκαρντ (ΔΝΤ):Επιτυχημένη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές -Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη

Λαγκαρντ (ΔΝΤ):Επιτυχημένη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές -Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη
 Συγκρατημένα θετική για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή της σε πρόγραμμα εξυγίανσης και δύο μόλις χρόνια μετά την αναδιάρθρωση σημαντικού μέρους του χρέους της, εμφανίσθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.


Στις αναφορές της στην Ελλάδα απέφυγε να σχολιάσει την προοπτική ενός νέου "κουρέματος" προς τον επίσημο τομέα, επιλέγοντας να μην αναζωπυρώσει δημόσια τη σύγκρουση με τη Γερμανία και την ευρωζώνη σχετικά με την ανάγκη ενός τέτοιου μέτρου ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιορίσθηκε να δηλώσει ότι το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει και «απομένουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν», ιδιαίτερα στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Η κα Λαγκάρντ περιέγραψε τη μαζική συμμετοχή για την αγορά των ελληνικών ομολόγων ως ένδειξη ότι η Ελλάδα οδεύει στη «σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «το τεστ που επιχείρησαν οι ελληνικές αρχές είναι πραγματικά επιτυχημένο». Υπό αυτό το πρίσμα εκτίμησε ότι «η πλήρης επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, που αποτελεί βασικό στόχο του προγράμματος, είναι στον ορίζοντα». Αναγνώρισε ότι κανείς δεν ανέμενε να συμβεί η επιστροφή τόσο νωρίς και να έχει τέτοια ανταπόκριση, και μίλησε για ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι επενδυτές βλέπουν τη χώρα με μια διαφορετική αποτίμηση κινδύνου και ελπίδα ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυτά που πρέπει.
Λίγο αργότερα, στη διάρκεια συζήτησης στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, η κα Λαγκάρντ εκτίμησε ότι αν το κούρεμα του ελληνικού χρέους - PSI - είχε γίνει νωρίτερα, θα ήταν πολύ καλύτερα και για την Ελλάδα και για τους πιστωτές της. Κληθείσα, δε, να σχολιάσει την εμπειρία του ΔΝΤ από τη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ανέφερε ότι όταν είναι τρεις οι πρωταγωνιστές - και μάλιστα ο ένας εξ αυτών έχει αναλάβει και το
σημαντικά μεγαλύτερο βάρος χρηματοδότησης - το εγχείρημα καθίσταται πιο δύσκολο και περίπλοκο, καθώς ο κάθε θεσμός έχει τις δικές του διαδικασίες. Σχετικά με τα διδάγματα από την περίπτωση της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, η κα Λαγκαρντ περιορίσθηκε σε μια γενική τοποθέτηση λέγοντας ότι υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει πιο σύντομα και καλύτερα.
Τέλος, η γενική διευθύντρια του Ταμείου απηύθυνε προειδοποίηση στους ηγέτες του κόσμου ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν τα «τεράστια δημόσια και τραπεζικά χρέη», που συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να υπονομεύουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας «παραμένει ο συλλογικός στόχος όλων μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ