TτΕ: Πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο 2013

TτΕ: Πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο 2013
Πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 11μηνου 2013, έναντι ελλείμματος 4,1 δις.. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 744 εκατ. ευρώ, κατά 9 εκατ. ευρώ μικρότερο εκείνου του Νοεμβρίου του 2012, λόγω κυρίως της βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, το οποίο εμφάνισε πλεόνασμα έναντι ελλείμματος το Νοέμβριο του 2012.
Επίσης, βελτίωση σε μικρότερο βαθμό παρουσίασαν το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε μόνο κατά 9 εκατ. ευρώ, λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, που ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Νοεμβρίου μετά την άνοδο των τρεχουσών μεταβιβάσεων.
Αντίθετα, το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της παράλληλης μείωσης των εισπράξεων από εξαγωγές και αύξησης της δαπάνης για εισαγωγές.
Η βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη αύξηση των καθαρών εισπράξεων κυρίως από μεταφορές, ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα εμφανίζονται κατά τι μειωμένες, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 10,8% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ