Αναδρομική μείωση στις τιμές φυσικού αερίου. Πόσα κερδίζετε μετά το deal

Αναδρομική μείωση στις τιμές φυσικού αερίου. Πόσα κερδίζετε μετά το deal
Τον άσσο της μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και βιομηχανίες είναι πλέον σε θέση να τραβήξει από το μανίκι του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του στον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτές τις συναντήσεις "κλείδωσε" μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom Export της τάξης του 15% προσαρμόζοντας τις τιμές σε επίπεδα πλησίον αυτών που προμηθεύονται αέριο μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία. Η σημασία της μείωσης αυτής αντιστοιχεί με σημαντική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας εφάμιλλη με την έως τώρα μείωση των μισθών των εργαζομένων και αναμένεται να ενισχύσει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Και αυτό διότι έχει αποφασιστεί όλο το όφελος θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές και μάλιστα αναδρομικά. Αυτό σημαίνει πως οι λογαριασμοί φυσικού αέριου της ΔΕΠΑ του επομένου ή του μεθεπόμενου μήνα θα περιλαμβάνουν κατά πάσα πιθανότητα επιστροφή - συμψηφισμό που θα είναι αθροιστική από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, δηλαδή από τα μέσα του καλοκαιριού. Το όφελος αυτό εξετάζεται κατά πόσον και πώς μπορεί να μετακυλιστεί στους πολύ μεγάλους καταναλωτές. Δηλαδή τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο και το πωλούν στο δίκτυο αλλά και τη ΔΕΗ, που επίσης χρησιμοποιεί ευρέως για την παραγωγή ηλεκτρισμού το εν λόγω καύσιμο. Όφελος αυτονόητα θα έχουν έτσι και τα οικιακά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο βελτιώνεται το λειτουργικό (ενεργειακό) κόστος με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα των τιμών στο εσωτερικό και τις εξαγωγές. Κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των Ελλήνων βιομηχάνων και από τα αιχμηρά ζητήματα που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση το τελευταίο ενάμιση έτος.

Το... νερό έχει μπει στο αυλάκι και παρότι η ρωσική πλευρά, όπως εξηγούν διπλωματικοί παρατηρητές, «χαρακτηρίζεται ιστορικά από παροιμιώδη απροβλεψιμότητα», δύσκολα φαίνεται πια πως μπορεί κάτι να εκτροχιάσει τις εξελίξεις.«Προσφυγή στη διαιτησία που ζητούν ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι οι οποίοι επιζητούν αυτονόητα να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για τη δραστηριότητά τους θα σημάνει πολυετή αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξακολουθήσουμε να καταβάλουμε αυξημένο τίμημα» εξηγούν κύκλοι με γνώση των διεργασιών στην ενεργειακή αγορά.
Η αποτελεσματική διαπραγμάτευση και η μείωση των τιμών προμήθειας είναι καρπός επίπονων προσπαθειών του πρωθυπουργού που πιστώνεται ασφαλώς το μεγαλύτερο μέρος του επιτεύγματος. Παράλληλα με το Μαξίμου, η διοίκηση Χάρι Σαχίνη στη ΔΕΠΑ (ο οποίος αποχωρεί μετά την ολοκλήρωση των ανοιχτών ζητημάτων της ΔΕΚΟ έχοντας εξασφαλίσει θέση συνεταίρου στο Global Finance εδώ και καιρό) και σε συντονισμό με τον πρωθυπουργό, έχει πετύχει κάτι επίσης πολύ σημαντικό: την ευελιξία στην προμήθεια των ποσοτήτων που αγοράζουμε. Κρίσιμο θέμα, αυτό, καθώς με την προηγούμενη σύμβαση έπρεπε να παίρνουμε συγκεκριμένες ποσότητες αερίου ακόμα και αν δεν τις καταναλώναμε (το λεγόμενο take or pay). Όπως για παράδειγμα τον Ιανουάριο που οι υψηλές θερμοκρασίες περιόρισαν την χρήση από τα νοικοκυριά αλλά και ευρύτερα τα τελευταία έτη λογο της ύφεσης και της μείωσης της παραγωγής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΠΑ θα ανακοινώσει αύξηση κερδοφορίας για τη χρήση του 2013.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις, ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς εκκρεμεί μια ακόμα νίκη της Αθήνας μετά και τις εξελίξεις που πυροδότησε η τελευταία παρέμβαση Σαμαρά στον Πούτιν. Και αυτό διότι μερίδα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου πιέζει δικαιολογημένα για ακόμα μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 20%, κάτι που ενδεχομένως είναι όμως δύσκολο να επιτευχθεί. Και στο σημείο αυτό συνδέεται και η σπουδή της Gazprom να διαρρεύσει στα τέλη Ιανουαρίου πως έκλεισε η συμφωνία. Όμως η ελληνική πλευρά παρά τη συναντίληψη που είχε διαμορφωθεί επανήλθε μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Πούτιν ζητώντας μεγαλύτερη του 15% μείωση. Και αυτή είναι η εκκρεμότητα που καθυστέρησε τις επίσημες ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση, στη φάση αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει επιτευχθεί η καταρχήν συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για τιμή στα επίπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, αυξημένη ευελιξία στην απορρόφηση των ποσοτήτων για να αντιμετωπιστεί η μειωμένη ζήτηση της ελληνικής αγοράς και επέκταση της σύμβασης σύμφωνα με την διακρατική συμφωνία αλλά με διασφάλιση ανταγωνιστικής τιμής στις μελλοντικές συνθήκες της ενεργειακής αγοράς. Η συμφωνία αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ, εντός της επόμενης εβδομάδας. Η συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και με βάση συντηρητικού υπολογισμούς η Ελλάδα εξοικονομεί σε αυτή την περίοδο τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 200 εκατομμύρια ετησίως.


Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές

Η Ελλάδα την τελευταία περίοδο με βάση τις φόρμουλες της προηγουμένης σύμβασης κατέβαλε περί τα 466 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αέριου. Η Αθήνα όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση ζήτησε τιμή στα επίπεδα των 380 δολαρίων, που ήταν και η μέση τιμή των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών που καταναλώνουν όμως συντριπτικά πολλαπλάσιες ποσότητες... Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών αυτή η τιμή υποχώρησε έως τα 370 δολάρια. Οι Ρώσοι κατέβηκαν έως τα 401 δολάρια περίπου, στο τέλος του 2013, αλλά η Αθήνα διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να ανεβεί άνω του επιπέδου τιμών της τάξης των 395 δολαρίων. Ανεβαίνοντας σε αυτό το επίπεδο διασφάλισε πρώτα την ευελιξία στις ποσότητες. Να μην είναι αναγκασμένη να αγοράζει αέριο που δεν καταναλώνει δηλαδή. Η Gazprom πιέστηκε και δέχτηκε να κατεβεί κάτω από το ψυχολογικό όριο των 400 δολαρίων. Σε αυτό το σημείο υπεισήλθε η νέα παρέμβαση του Σαμαρά. Στη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου έθεσε το ζήτημα και δημοσίως, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η χώρα μου αυτή τη στιγμή ξεπερνά μια βαθύτατη, επώδυνη ύφεση έξι ετών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη». Πέρυσι ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή για το ίδιο θέμα στον Ρώσο πρόεδρο ενώ κατά τις συναντήσεις του με τον επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller είχε αποσαφηνίσει ότι δεν θα γίνουν δεκτές επί μακρόν οι τιμές που καταβάλλει η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ