Γιατί τρόικα και ΣΥΡΙΖΑ έχουν το ίδιο … πρόβλημα

Γιατί τρόικα και ΣΥΡΙΖΑ έχουν το ίδιο … πρόβλημα
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα που ούτε και ο πιο αισιόδοξος μπορούσε να προβλέψει φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει αμηχανία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό.


Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει τα στοιχεία αναφέροντας ότι «Δεν ζούμε φυσικά ούτε σε ροζ σύννεφα, ούτε στον κόσμο του πρωτογενούς πλεονάσματος ψέματος, απάτης, ή αυταπάτης, που ζουν άλλοι. Δεν πανηγυρίζουμε πάνω από αμφισβητούμενους αριθμούς αγνοώντας την αδιαμφισβήτητη υπάρχουσα κατάσταση». Ουσιαστικά τα αποδέχτηκε και επιχείρησε να πετάξει τη μπάλα στην κερκίδα μιλώντας για την υπάρχουσα κατάσταση η οποία είναι γνωστή σε όλους. Στην πολιτική όμως το ζητούμενο δεν είναι το σήμερα αλλά τι προοπτική δίνεις.
Και η προοπτική αυτή φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα στους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκτίμησε λανθασμένα ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι και η κυβέρνηση θα είναι όμηρος της αντιπολίτευσης αλλά και των δανειστών ανοίγοντας πολιτικό πεδίο δόξης για αντιπολίτευση. Βάσισε όλη την τακτική του στην αποτυχία της κυβέρνησης.
Στην ίδια περιδίνηση όμως έχουν πέσει και οι δανειστές μας. Εκτίμησαν την ύφεση μεγαλύτερη από ότι ήταν τελικά με συνέπεια να πέσουν εντελώς έξω σε όλες τις προβλέψεις τους. Συμφώνησαν ότι θα διανεμηθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος πιστεύοντας ότι θα είναι μηδενικό και τώρα δεν μπορούν να πουν «μην το μοιράζεις». Έχουν επιλέξει την τακτική του κλεφτοπολέμου της πίεσης για μεταρρυθμίσεις αλλά όχι γιατί τους ενδιαφέρουν και τόσο οι μεταρρυθμίσεις αλλά για να ροκανίσουν μέρος του πλεονάσματος και να φέρουν την οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας εκεί που υπολόγιζαν. Όμως το σενάριο δεν βγαίνει. Και η σημερινή κυβέρνηση εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί να είναι όμηρος ούτε της τρόικας ούτε της αντιπολίτευσης.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]