Η χαμένη διαφάνεια των επιχειρήσεων με προσχήματα μείωσης κόστους

Η χαμένη διαφάνεια των επιχειρήσεων με προσχήματα μείωσης κόστους
Στην προώθηση καθεστώτος πλήρους συσκότισης για τα τεκταινόμενα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

με το επιχείρημα της μείωσης του κόστους και με προκάλυμμα την έκθεση του ΟΟΣΑ προχωρά το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα μετά την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων των εταιριών στις εφημερίδες προχωρά από 1 Ιουλίου 2014 και στην κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στοιχείων όπως οι διοικητικές αλλαγές, οι αλλαγές καταστατικού και μετοχικού κεφαλαίου αλλά και οι οικονομικές καταστάσεις στο Φύλλο Εφημερίδας της κυβέρνησης.
Υποτίθεται βέβαια ότι οι κανόνες δημοσιότητας εξασφαλίζονται μέσω των δημοσιεύσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) το οποίο όμως λειτουργεί με σοβαρότατα προβλήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί και παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις στοιχείων τα οποία ήδη έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ αλλά και όχι και στο ΓΕΜΗ. Επιπλέον το κόστος του ΓΕΜΗ δεν θεωρείται ανταγωνιστικό δεδομένου μάλιστα ότι περιλαμβάνει και την υποχρέωση εγγραφής στα οικεία επιμελητήρια.
Άραγε το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πραγματοποιήσει μελέτη για τον έλεγχο κόστους δημοσιότητας μέσω ΦΕΚ σε σύγκριση με το ΓΕΜΗ και αν ναι γιατί δεν το δημοσιοποιεί;
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ μηνών το Εποπτικό Συμβούλιο του ΓΕΜΗ είχε θέσει ζήτημα βιωσιμότητας και συναρτούσε αυτή με τις συνδρομές των Επιμελητηρίων. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κατήγγειλε δημοσίως δυσλειτουργίες έλλειψη ορθολογικού συντονισμού και σχεδιασμού για την υλοποίηση της εύρυθμης απογραφής των επιχειρήσεων.
Το ερώτημα που τίθεται υπό αυτές τις συνθήκες είναι τι ακριβώς επιθυμεί να επιτύχει το ΥΠΑΝ όταν δεν έχει επιλύσει τα προβλήματα του ΓΕΜΗ αλλά και ουσιαστικά δεν προκύπτει ότι έχει επιτευχθεί μείωση κόστους για τις επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται ότι η δημοσιότητα των επιχειρήσεων αποτελεί βασικό στοιχείο ελέγχου της λειτουργίας τους και εξασφάλιση συνθηκών διαφάνειας ώστε να αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]