Οι λογικές Soviet και η κατσίκα του γείτονα

Οι λογικές Soviet και η κατσίκα του γείτονα
Στην Ελβετία ως γνωστόν η άμεση δημοκρατία λειτουργεί και τα δημοψηφίσματα είναι σχετικά συχνά για σημαντικά θέματα.

Τελευταίο δημοψήφισμα ήταν αυτό που έθεσε το ερώτημα αν θα πρέπει να μπει πλαφόν στους μισθούς των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα στο 12πλάσιο του κατώτατου μισθού της κάθε επιχείρησης.

Και τέθηκε όχι από την αδικαιολόγητη οργή που υπάρχει παγκοσμίως για τις εξωφρενικές σε πολλές περιπτώσεις αμοιβές των στελεχών πολυεθνικών εταιριών. Όμως οι Ελβετοί ψηφοφόροι απέρριψαν τη συγκεκριμένη πρόταση γιατί θεώρησαν ότι η χώρα θα υποστεί οικονομική ζημία από την αποχώρηση εταιριών που έχουν την έδρα τους στην Ελβετία.

Βέβαια το ερώτημα είναι εξ αρχής λάθος γιατί το ζητούμενο σε κάθε επιχείρηση πρέπει να είναι η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα. Δηλαδή για το κατά πόσο το managementπετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί ή όχι. Γιατί είναι εύλογο αν ένα στέλεχος πολυεθνικής πετύχει και υπερκαλύψει τους στόχους θα πρέπει να αμειφθεί αλλά επίσης είναι εύλογο ότι αν αποτύχει θα πρέπει να τιμωρηθεί δια των περικοπών μισθών.

Δυστυχώς το δεύτερο δεν εφαρμόζεται και ουδείς έχει επιχειρήσει να το επιβάλλει παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση της κατάρρευσης των τραπεζών κάποιοι έγιναν πλούσιοι γκρεμίζοντας με τις πρακτικές τους το διεθνές τραπεζικό οικοδόμημα.

Στην χώρα μας βέβαια έχουμε το άλλο παράδοξο. Αυτό με τις εταιρίες δημοσίου όπου υπάρχει η απαίτηση να λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικού τομέα αλλά οι διοικούντες δεν πληρώνονται με λογικές ιδιωτικού τομέα. Βέβαια και ο τρόπος που διορίζονται δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του ιδιωτικού τομέα.

Όμως και στην περίπτωση των Ελβετών που έθεσαν το ερώτημα και της Ελλάδας υπάρχει ένα κοινό σημείο. Αυτό της έλλειψης της σύνδεσης της παραγωγής με την αμοιβή. Πρόκειται για μια λογική Sovietη οποία το μόνο που δεν προωθεί είναι τον προσδιορισμό και την επίτευξη στόχων. Και μια οικονομία χωρίς στόχους είναι ένα καράβι δίχως κυβερνήτη. Η διαφορά των Ελβετών είναι ότι στην πλειοψηφία τους μπορούν να αντιληφθούν το συμφέρον της οικονομίας ενώ στην Ελλάδα η κρατούσα αντίληψη είναι να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα έστω και αν ο γείτονας έχει βρει τρόπο να αρμέγει παράνομα τη δική σου κατσίκα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ

[email protected]