ΕΣΗΕΑ: Σταθερή υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων στη δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση

ΕΣΗΕΑ: Σταθερή υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων στη δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση

Επιστολή της ΕΣΗΕΑ στους Διευθύνοντες Σύμβουλους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και στην ΕΡΤ για τις «ελαστικές σχέσεις εργασίας» των δημοσιογράφων.

Τον ακριβή αριθμό των δημοσιογράφων που απασχολούνται στον ενημερωτικό τομέα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και στη δημόσια τηλεόραση, αλλά και πόσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω εταιρειών παραγωγής, ζητά να πληροφορηθεί η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Στην επιστολή που απέστειλε στους Διευθύνοντες Συμβούλους των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών και της ΕΡΤ, αναφέρουν πως:


«Αξιότιμε/η κύριε/κυρία,

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της απασχόλησης συναδέλφων μας δημοσιογράφων μέσω εταιρειών παραγωγής τηλεοπτικού ενημερωτικού προγράμματος έχει ενταθεί. Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων μας απασχολείται σε εταιρείες παραγωγής με ελαστικές σχέσεις εργασίας και κατά κανόνα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Για εμάς, τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική Ένωση της χώρας, ο κανόνας της σταθερής απασχόλησης των συναδέλφων μας δημοσιογράφων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας από τους δημόσιους και ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, χωρίς ενδιάμεσους, είναι αδιαπραγμάτευτος.

Το φαινόμενο αυτό μας προβληματίζει καθώς παρατηρούμε τη σταθερή υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων στη δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση. Έχουμε συνεπώς, ως δημοσιογραφική Ένωση, εύλογο καθήκον να καταγράψουμε την έκταση του φαινομένου και να αναλάβουμε, θεσμικά, πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του.

Ως εκ τούτου, σας ζητάμε να μας γνωστοποιήσετε τον αριθμό των δημοσιογράφων που απασχολεί ο τηλεοπτικός σας σταθμός, ως εργοδότης, τόσο με συμβάσεις αορίστου όσο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθώς και τον αριθμό των συναδέλφων μας που απασχολούνται για τις ανάγκες του ενημερωτικού σας προγράμματος μέσω εταιρειών παραγωγής και συνδεδεμένων επιχειρήσεων.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ