Οι «Σούπερ Αφρικανικές Πόλεις» για επενδύσεις

Οι «Σούπερ Αφρικανικές Πόλεις» για επενδύσεις
Στο παρελθόν, όταν Ελληνικές ή Διεθνείς Επιχειρήσεις στόχευαν

να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες τους στην Αφρικανική Ήπειρο σκέπτονταν τις πλούσιες σε φυσικά κοιτάσματα χώρες ή χώρες οι οποίες παρουσιάζουν εντυπωσιακές αυξήσεις στο ΑΕΠ τους. Όχι πλέον όπως συνοψίζει το περιοδικό της UHY «InternationalBusiness» http://www.uhy.com/wp-content/uploads/UHY-International-Business-Jan-14-Single-page-view.pdf από μια έρευνα που εκτέλεσε η ερευνητική μονάδα του Economistγνωστή ως «TheEconomistIntelligenceUnit» επιχειρηματίες από 45 χώρες έχουν θέσει ως στρατηγικό πρωτεύον στόχο και προτεραιότητα τους την επέκταση των επιχειρήσεων τους σε συγκεκριμένες πόλεις, παρά ένα πλατύτερο στρατηγικό στόχο σε συγκεκριμένες χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου.

Η προαναφερόμενη Μονάδα κατέληξε στο συμπέρασμα της μετά από συνεντεύξεις που είχε με Διευθυντικά στελέχη 217 διεθνών εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται σε 45 χώρες της Αφρικής. Η άποψη που εξέφρασαν είναι ότι πλέον δεν είναι αρκετό να σχεδιάζεται επέκταση με άμεσες επενδύσεις με τα συνολικά οικονομικά στοιχεία μιας χώρας. Βασική στρατηγική στόχευσης πλέον είναι η πόλη μίας χώραςπου παρουσιάζει δημογραφικές τάσεις αύξησης σε πληθυσμό, μετακίνησης πληθυσμού κτλ. με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μελλοντικοί πελάτες μίας επιχείρησης,

Οι πληροφορίες που αντλούνται για την συγκεκριμένη πόλη, όπως η ηλικία του πληθυσμού, η εισροή σε αριθμό ατόμων που νέο-εγκαθίστανται στην πόλη και άλλες σχετικές πληροφορίες προσδιορίζουν το μελλοντικό προφίλ πελατών και τις απαιτήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα απαιτηθούν για να εξυπηρετήσουν τον ισχύοντα και τον μελλοντικό πληθυσμό. Με την γνώση αυτή αναπτύσσουν την απαιτούμενη στρατηγική επέκτασης των επιχειρήσεων τους στις χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου.

Η τόσο αποτελεσματική Μονάδα «EIU» με τα δεδομένα που συνέλεξε προσδιόρισε 25 πόλεις σε 19 Αφρικανικές χώρες και με παράγοντα την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2016 κατάταξε τις χώρες και τις πόλεις που παρουσιάζονται στον πίνακα, στο τέλος του άρθρου αυτού. Πρόσθετοι οδηγοί (drivers) που λήφθηκαν υπόψη αποτελούσαν το ατομικό έσοδο και έξοδο, δείκτες κόστους και τρόπου ζωής κτλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτήν που οι επενδυτές προέβλεπαν. Οι χώρες που απεικόνιζαν μια στερεότυπη εικόνα φτώχειας οι πολίτες μίας συγκεκριμένης πόλης της χώρας αυτής παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Ένα από τα απροσδόκητα ευρήματα είναι η σημαντική διαφοροποίηση των κατά κεφαλήν δαπανών των πολιτών μίας πόλης σε σύγκριση με το σύνολο μίας χώρας, παράγοντας ο οποίος προσδιορίζει και την μετακίνηση του πληθυσμού προς την συγκεκριμένη πόλη. Η προσδοκία των ατόμων που μετακινούνται στην πόλη αυτή προσδιορίστηκε στα αναμενόμενα οφέλη που εκτιμήθηκε σε ποσοστό 94.4% περισσότερο από τις κατά κεφαλήν δαπάνες του συνόλου μίας χώρας. Με τους περισσότερους σε αριθμό μετανάστες η μελέτη προσδιόρισε προβλεπόμενες απαιτήσεις καταναλωτών σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως: κινητή τηλεφωνία, τραπεζικές υπηρεσίες, μονάδες τροφίμων .

Ο ρυθμός της αστικοποίησης σε αυτές τις Αφρικανικές πόλεις αυξάνεται συνεχώς και οι πόλεις κλειδιά προσελκύουν όλο και περισσότερους μετανάστες και άρα περισσότερο δυνητικούς καταναλωτές.

Αποτέλεσμα, τονίζει στην μελέτη της η Μονάδα EIU είναι ότι ο κόσμος είναι μάρτυρας της εμφάνισης των «Σούπερ Αφρικανικές Πόλεις» όταν το δημογραφικό προφίλ της πόλης είναι σε έντονη αντίθεση το δημογραφικό προφίλ της ίδιας της Χώρας.

Χώρα

Πόλεις

Προβλεπόμενη πραγματική αύξηση του ΑΕΠ (2012-2016)

Νότιος Αφρική

Κέιπ Τάουν, Ντέρμπαν, Γιοχάνεσμπουργκ

5-7.5%

Μποτσουάνα

Μαπούτο

Πάνω από 10%

Ζάμπια

Λουσάκα

Πάνω από 10%

Αγκόλα

Λουάντα

Πάνω από 10%

Ουγκάντα

Καμπάλα

Πάνω από 10%

Τανζανία

Ντάρ ες Σαλαάμ

7.5%-10%

Κένυα

Ναϊρόμπι, Μομπάσα

Πάνω από 10%

Αιθιοπία

Αντίς Αμπέμπα

7.5%-10%

Νιγηρία

Αμπουτζά

5-7.5%

Γκάνα

Κουμάσι

5-7.5%

Μαυριτανία

Ντακάρ

5-7.5%

Σουδάν

Χαρτούμ

Κάτω από 2.5%

Αίγυπτος

Κάιρο – Αλεξάνδρεια

Κάτω από 2.5%

Λιβύη

Τρίπολη

Πάνω από 10%

Τυνησία

Τυνησία

5-7.5%

Αλγερία

Αλγερία

5-7.5%

Μαρόκο

Καζαμπλάνκα

Κάτω από 2.5%