Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περνάει τα χαρτονομίσματα από τεστ αντοχής

Να είστε σίγουροι ότι το χαρτονόμισμα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει περάσει από εξαντλητικούς ελέγχους πριν φτάσει να κυκλοφορήσει. Ο... κατασκευαστής τους μάλιστα -η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή που δίνει τις προδιαγραφές- περνάει τα χαρτονομίσματα από εξαντλητικά τεστ αντοχής για να είναι σίγουρη ότι αντέχουν και στις πιο ακραίες συνθήκες. 


Το βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της ΕΚΤ στο Twitter δείχνει ότι οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τους ελέγχους αυτούς έχουν σκεφτεί κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο για το πού και πώς μπορεί να βρεθεί ένα χαρτονόμισμα.

Στα εργαστήρια της ΕΚΤ εξετάζονται, μεταξύ άλλων, οι αντοχές των χαρτονομισμάτων στην υπερβολική τριβή, στο κατά λάθος σιδέρωμα, στο κατά λάθος πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων, στην κατά λάθος έκθεση στα χημικά αλλά και το συνεχές «κόλλα-ξεκόλλα» με σελοτέιπ.

Αλλά οι ειδικοί εξετάζουν και άλλα σενάρια όπως η έκθεση σε υπερβολικό κρύο, της τάξης των -18 βαθμών Κελσίου, η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, ακόμα και η περίπτωση ένα χαρτονόμισμα να βρεθεί σε θερμοκρασίες της τάξης των 140 βαθμών Κελσίου.

Δείτε το σχετικό video ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ