Τι λένε οι εργοδοτικοί φορείς για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Τι λένε οι εργοδοτικοί φορείς για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Τριμερής συνάντηση με θέμα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κατώτατων αποδοχών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύστερα από μια πενταετία «σιωπής».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συζήτησε για τους βασικούς άξονες των δρομολογούμενων αλλαγών με αντιπροσωπείες των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ. Στη διαδικασία, που χαιρετήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και παρατηρήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης, επισήμανε ότι το σχετικό Σχέδιο Νόμου αναμένεται να διαμορφωθεί στην τελική μορφή του τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης, το Σχέδιο Νόμου θα αποσταλεί στην ΟΚΕ για γνωμοδότηση και στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή.

ΕΣΕΕ: Σημαντική επιβάρυνση, που μπορεί να ανέλθει στα 2,9 δισ. ευρώ ετησίως, εκτιμά η ΕΣΕΕ ότι θα προκληθεί από την επαναφορά σε λειτουργία των ωριμάνσεων (τριετίες, πενταετίες).

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, προκύπτει ότι το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 31,262 δισ. ευρώ.

Αν από αυτά αφαιρεθούν το 1,4 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα είναι η ετήσια επιβάρυνση με τον κατώτατο μισθό στα 730 ευρώ (586,06 ευρώ μικτές μηνιαίες αποδοχές, συν 143,94 ευρώ εργοδοτικές εισφορές), τότε προκύπτει ότι το μισθολογικό κόστος υποχωρεί στα 29,861 δισ. ευρώ.

Η επαναφορά των ωριμάνσεων όμως, που επιθυμεί να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μια αύξηση των αποδοχών κατά 10%, μεσοσταθμικά. Άρα θα υπάρξει αύξηση κόστους κατά 2,98 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Από την ίδια ανάλυση, προκύπτει ότι θα ανέλθει στα 152,9 εκατ. ευρώ, το ετήσιο κόστος εάν εφαρμοστεί η κυβερνητική θέση και αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, στα 650 ευρώ το μήνα, από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους και μετά.

Υπολογίζεται ότι, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές οι οποίες θα ανέλθουν στα 159,64 ευρώ, το κατώτατο μηνιαίο συνολικό κόστος μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα θα ανέλθει στα 809, 64 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μεταβολή του συνολικού μηνιαίο κόστους μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα, που θα ανέλθει στα 79,64 ευρώ ανά άτομο ή στο 10,91%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, του συστήματος «Εργάνη», με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, αμείβονται 137.311 άτομα, συνεπώς, έτσι προκύπτει η συνολική αύξηση στο κόστος μισθοδοσίας κατά 152,9 εκατ. ευρώ.

ΣΕΒ:Ο ΣΕΒ ζήτησε ρεαλιστικές λύσεις στα εργασιακά, ενώ σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε λόγο για αμφιλεγόμενα διοικητικά μέτρα, που μαζί με τη θεσμοθέτηση υψηλότερων αμοιβών μπορεί να διογκώσουν περαιτέρω την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

«Μόνο με βιώσιμες, οργανωμένες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μπορούμε να ανακτήσουμε τις χαμένες δουλειές και να υπάρξει ρεαλιστική προοπτική αποκατάστασης των εισοδημάτων», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος.

Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ υποστήριξε ότι διοικητικές ρυθμίσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα κλάδων που δοκιμάζονται από την ύφεση θα επιβαρύνουν τις συνθήκες λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων και θα αποτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων, επιδεινώνοντας τις προοπτικές απασχόλησης.

ΓΣΕΒΕΕ:Σημαντικές αντιρρήσεις σε όλο το πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων εξέφρασε η ΓΣΕΒΕΕ, με τον πρόεδρό της Γ. Καββαθά να τάσσεται κατά της νομοθετικής θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού στα προ του 2012. Ενστάσεις εξέφρασε και για το θέμα των ωριμάνσεων, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση στο μισθολογικό κόστος.

Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων εξέφρασαν αντιρρήσεις στο θέμα του ΟΜΕΔ, κυρίως ως προς το πλαίσιο λειτουργίας του, σε σχέση και με το πώς λειτουργούσε στο παρελθόν.

ΓΣΕΕ:Υπέρ της άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο προσκήνιο τάχθηκε η ΓΣΕΕ, με τον πρόεδρό της Γ. Παναγόπουλο να επιφυλάσσεται να αξιολογήσει την κυβερνητική πρόταση, εφόσον αυτή νομοθετηθεί και υλοποιηθεί.