Βόμβα στο μνημόνιο: αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους ένστολους

Βόμβα στο μνημόνιο: αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους ένστολους
(upd) Φωτιά στα μνημόνια, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στην καρδιά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφασή του η έκδοση της οποίας αναμένεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οι μειώσεις μισθών στους ένστολους χαρακτηρίζονται ως αντισυνταγματικές.

Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα. Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει. Προσφυγές κατά της υπουργικής απόφασης που έφερνε μειώσεις μισθών στους ένστολους είχαν καταθέσει Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων από τον Ιανουάριο του 2013. Η προσφυγή είχε γίνει τόσο λόγω των μειώσεων όσο και εξαιτίας της αναδρομικής εφαρμογής από την 01/08/2012. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει:

1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος),

2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,

3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,

4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,

5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,

6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και

7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012. Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών. Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Κ. Μητσοτάκης: Περιμένουμε να καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση

«Προς το παρόν δεν υπάρχει η οριστική απόφαση του δικαστηρίου και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κηρύσσονται αντισυνταγματικές οι περικοπές για όλους τους ένστολους. «Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως και αποφάσεις για προσφυγές που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιωθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεοτπικό σταθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ