Αυτές είναι οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες στο χρηματιστήριο μετά την κατάρρευση

Αυτές είναι οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες στο χρηματιστήριο μετά την κατάρρευση
Οι αναλυτές ανά τον πλανήτη, παρακολουθούν τον δείκτη που ως αριθμητή έχει την συνολική αξία της αγοράς και ως παρονομαστή το ΑΕΠ της χώρας. Αν εντοπίσουν ότι ο συγκεκριμένος δείκτης πέφτει κάτω από το 50%, τότε δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν την αγορά «σημαντικά υποτιμημένη» και τη βάζουν στο «στόχαστρο» για τοποθετήσεις.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο συγκεκριμένος δείκτης για το ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε στο… 20% κι όμως ουδείς βγήκε να υποστηρίξει ότι «σήμανε η ώρα για τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο».

Παρά τις πρωτοφανείς ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά –μια μόνο εταιρεία, η Coca Cola έχει φτάσει να έχει σχεδόν 70% μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αθροιστικά- ουδείς φέρεται διατεθειμένος να μιλήσει περί ακραία υποτιμημένης αγοράς.

Το υψηλό ρίσκο της χώρας αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα –πορεία οικονομίας, μεγάλη πιθανότητα εξόδου ισχυρών επιχειρήσεων από το ελληνικό χρηματιστήριο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών αλλά και …μόνιμος κίνδυνος επιβολής νέων φόρων στις επιχειρήσεις- καθιστούν οποιαδήποτε πρόβλεψη εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Το σύνολο της αξίας –σε όρους κεφαλαιοποίησης- του συνόλου των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών διαμορφώθηκε την Τετάρτη στα 37,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται (τουλάχιστον για το 2014 καθώς επίκειται νέα πτώση φέτος) περίπου στα 183 δισεκατομμύρια ευρώ, ο δείκτης «χρηματιστηριακή αξία προς ΑΕΠ» διαμορφώνεται στο 20,65%. Το 2007, η συνολική κεφαλαιοποίηση είχε ξεπεράσει τα 180 δισεκατομμύρια ευρώ που σημαίνει ότι σε όρους χρηματιστηριακών αξιών, έχουν χαθεί στα χρόνια της ύφεσης περίπου …160 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές δεν χωρεί. Στο γαλλικό χρηματιστήριο, ο δείκτης διαμορφώνεται πάνω από το 90%, στο γερμανικό κυμαίνεται στο 60%, στο ισπανικό στο 80% του ΑΕΠ ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στη Σιγκαπούρη ακόμη και στον Καναδά, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται ακόμη και πάνω από το 120% του ΑΕΠ. Με το… πενιχρό 20% η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην ίδια κατηγορία –τουλάχιστον με βάση την κεφαλαιοποίηση ως ποσοστό του ΑΕΠ- με χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Νιγηρία και το Βιετναμ (σ.σ σε αυτές τις χώρες ο δείκτης πέφτει ακόμη και κάτω από το 10%).

Το 80% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, αποτελείται πλέον από 20 εταιρείες. Ο τραπεζικός κλάδος, έχει πρωτοφανώς υποχωρήσει όσον αφορά στη συμμετοχή του στην συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς με την Πειραιώς και την Eurobank να μην βρίσκονται πλέον καν στην 1η δεκάδα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Οι απώλειες για 3-4 συνεδριάσεις –και για τα δεδομένα τραπεζικού τίτλου σε μια τραπεζοκεντρική οικονομία- θα παραμείνουν για 10ετίες στη μνήμη όσων ασχολούνται με τη χρηματιστηριακή αγορά:

1. Η μετοχή της Alpha Bank από τα 0,322 ευρώ της 26/06 βρέθηκε στο άνοιγμα της Πέμπτης ακόμη και στα 0,079 ευρώ με τις αθροιστικές απώλειες να ξεπερνούν έστω και στιγμιαία το 75%.

2. Η μετοχή της Πειραιώς, από τα 0,4 ευρώ έπεσε στα 0,107 ευρώ στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης με σωρευτικές απώλειες 73%

3. Η μετοχή της Εθνικής από τα 1,2 ευρώ προσγειώθηκε –ενδοσυνεδριακά- την Τετάρτη ακόμη και στα 0,431 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 64% ενώ

4. Η μετοχή της Eurobank από τα 0,144 ευρώ προσγειώθηκε την Τετάρτη μέχρι και τα 0,05 ευρώ (απώλειες 65%)

Ο φόβος της ανακεφαλαιοποίησης ήταν ένας από τους βασικούς λόγους βίαιης υποχώρης των τιμών. Οι πληροφορίες ότι θα χρειαστούν 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βαραίνουν πολύ στην απόφαση των μετόχων να ρευστοποιήσεων όταν η αθροιστική κεφαλαιοποίηση Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Eurobank έφτανε μετα βίας την περασμένη Τετάρτη στα 4,64 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή στο ένα πέμπτο των κεφαλαίων που θα χρειαστούν και τα οποία θα βάλει πιθανότατα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βυθίζοντας τη συμμετοχή των σημερινών μετόχων στα μετοχικά κεφάλαια.

Ελληνικό χρηματιστήριο, είναι σαφές πλέον ότι δεν είναι μόνο οι τράπεζες. Κάθε άλλο. Οι εταιρείες της λεγόμενης «πραγματικής οικονομίας» υπέστησαν ελάχιστες ή και καθόλου απώλειες κατά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις μετά τα capital controls. Η μετοχή της Coca-Cola 3Ε για παράδειγμα, αποδείχτηκε «κάστρο» καθώς δεν έπεσε καθόλου. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Καρέλιας, επίσης έχασαν μικρό μέρος της αξίας τους (από 5-15%) καθιστώντας σαφές ότι οι επενδυτές στο ΧΑ έχουν χωρίς πλέον το ταμπλό στα δύο: οι τράπεζες από τη μία και οι υπόλοιπες ισχυρές εταιρείες που έχουν σοβαρή οικονομική δραστηριότητα από την άλλη.

Τι… απέμεινε από τη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών μετά την capital controls εποχή; Μόλις 42 εταιρείες εξακολουθούν να έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη, περισσότερες από 130 εταιρείες δεν φτάνουν καν σε όρους χρηματιστηριακής αξίας τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχουν φόβοι ότι η απαξίωση θα συνεχιστεί και δια των… αποχωρήσεων. Η διαγραφή των Coca-cola και Biohalco αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή καθώς προτιμήθηκε η διπλή διαπραγμάτευση σε χρηματιστηριακές αγορές. Η αποχώρηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι δρομολογημένη ενώ στην αγορά συζητείται ότι επίκεινται 3-4 ακόμη «ηχηρές» αποχωρήσεις.

Οι 20 εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση

ΠΗΓΗ: Από την Εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ