Αυτά είναι τα προϊόντα στα οποία υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων

Αυτά είναι τα προϊόντα στα οποία υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων
Ορατά και διά γυμνού οφθαλμού είναι για τους Παροικούντες την Ιερουσαλήμ τουλάχιστον, τα προβλήματα στην τροφοδοσία της βιομηχανίας και της πρωτογενούς παραγωγής με πρώτες ύλες εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας ως απόρροια της τραπεζικής αργίας, και των capital controls που έχουν επιβληθεί εδώ και κοντά δύο εβδομάδες.


Μπορεί ακόμη και σήμερα οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης να μην έχουν γίνει αντιληπτές από τους καταναλωτές, τουλάχιστον όχι απ’ όλους, ωστόσο βιομηχανία, χονδρέμποροι, αγρότες εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, δουλεύουν κυριολεκτικά στο όριο. Κάτι που έχουν επισημάνει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας, μεταξύ αυτών και ο Σύνδεσμος της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ο οποίος έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου αναφέροντας πως τα εργοστάσια τροφίμων και ποτών ξεμένουν σταδιακά από πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας.

Την ίδια ώρα οι από τρίτες χώρες προμηθευτές του Κλάδου απαιτούν προπληρωμή των προμηθειών τους εν συνεχεία δε προβάλλονται σοβαρά προβλήματα εκτελωνισμού που ενδεχομένως θα πλήξουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ενώ κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία εισαγωγής ζωοτροφών με ότι αυτό συνεπάγεται για την τροφοδοσία της αγοράς σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως αναφέρει στέλεχος του συγκεκριμένου κλάδου.

Εκτός από τις δυσχέρειες πραγματοποίησης των εισαγωγών, υπό απειλή πλέον βρίσκεται και η εγχώρια παραγωγή κρέατος, καθώς, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα καταγγέλλουν οι βιομηχανίες ζωοτροφών, αυτές επαρκούν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ήδη κάποιες βιομηχανίες ζωοτροφών έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους, ελλείψει πρώτων υλών.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών έχει προειδοποιήσει πως οι μεταφορές των ζωοτροφών από και προς τις παραγωγικές μονάδες και γενικά προς την αγορά ουσιαστικά έχει σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσει άμεσα, ενώ το κόστος για τις νησιωτικές περιοχές εκτινάσσεται στα ύψη. Ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται σε εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών που έχουν αυτή τη στιγμή, ιχθυοαποθέματα αξίας μισού δισ. ευρώ.

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ. Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια, οδηγεί τους καταναλωτές στο να σπεύδουν να αποθεματοποιήσουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων, γεγονός που προκαλεί ταχύτερα ελλείψεις στην αγορά. Η ανάγκη για συνεχή ανεφοδιασμό των σούπερ μάρκετ αυξάνει, με τη σειρά της, το κόστος διανομής, γεγονός που δεν αποκλείεται να μετακυλισθεί στη λιανική τιμή των προϊόντων, οδηγώντας σε ανατιμήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣΕΒΓΑΠ, η διαδικασία εκτελωνισμού έχει γίνει πλέον πολύ χρονοβόρα, κάτι που ενέχει κινδύνους για τα ευπαθή προϊόντα, αλλά και πιο δαπανηρή, καθώς ζητείται η επιτόπου αποπληρωμή. Ο ΣΕΒΓΑΠ κάνει λόγο, επίσης, για σοβαρά προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος, εξαιτίας της έλλειψης ζωοτρόφων, που με τον χρόνο επιδεινώνεται και με ορατό τον κίνδυνο της γενικότερης καταστροφής του κλάδου.

Με τον κίνδυνο η εγχώρια βιομηχανία να μην μπορέσει τις επόμενες εβδομάδες να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών και κατ' επέκταση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι τελευταίες έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους το Plan B. Σύμφωνα με στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, σχεδόν όλες οι οργανωμένες αλυσίδες, υπό τον φόβο ότι θα ξεμείνουν από εμπόρευμα, σπεύδουν να στοκάρουν αυτή τη στιγμή ό,τι εμπόρευμα μπορεί να τους παράσχει η εγχώρια βιομηχανία, αναζητούν αποθηκευτικούς χώρους ενώ έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με προμηθευτές από το εξωτερικό προκειμένου οι τελευταίοι να παράξουν για λογαριασμό τους προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ. Προβλήματα υπάρχουν και σε έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που ανήκει στην πρωτογενή παραγωγή. Ο λόγος για το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι προμήθειες ελαιόλαδου έχουν πληγεί από την μείωση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι 400 χιλ. ελαιοκαλλιεργητές της χώρας φοβούνται ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων και έτσι αρνούνται να δεχτούν μεγάλες πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων. Βέβαια τα προβλήματα δεν εντοπίζονται μόνο στις εξαγωγές ελαιολάδου. Αντιθέτως με βάση την εμπειρία από τα capital controls της Κύπρου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων εκτιμά ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι πιθανό να προκληθούν ελλείψεις εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών αξίας 1,2 δις. ευρώ και ζημιά 160 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές.

SOS από ιδιοκτήτες φορτηγών

Για σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς έχουν εκλείψει οι πιστώσεις σε καύσιμα, ναύλα και λοιπά έξοδα με αποτέλεσμα να απαιτούνται μετρητά που δεν υπάρχουν κάνει λόγο και η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ). Έτσι, πολλές παρτίδες προϊόντων δεν μπορούν να φθάσουν στους προορισμούς τους και να απορροφηθούν από τα μεγάλα αστικά κέντρα, επιτείνοντας το ζήτημα ελλείψεων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον ομαλό ανεφοδιασμό της αγοράς κρούουν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών, οι οποίοι ζητούν την εγγύηση του κράτους για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα, αλλά και τα εισιτήρια των πλοίων. Συγκεκριμένα, ζητούν να δοθεί εντολή στα πρατήρια που ανήκουν στα EΛΠE και στη MOTOROIL να εφοδιάζουν τα φορτηγά Δ.X. με πετρέλαιο, με την εγγύηση του κράτους. Επίσης να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των ΦΔX από τους σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων και η ελεύθερη είσοδος στα πλοία, με την εγγύηση του κράτους.

Στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά αυτά τα αιτήματα από την Κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες φορτηγών υποστηρίζουν πως «θα σταματήσουν οι μεταφορές και η τροφοδοσία όλων των πρώτων υλών και προϊόντων (από αγροτικά και νοσοκομειακά μέχρι και είδη πρώτης ανάγκης), με αρνητικές συνέπειες τόσο στη χερσαία χώρα όσο και στις νησιωτικές περιοχές, απειλώντας μεταξύ άλλων και τον τουρισμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ