Οι εταιρίες που ετοιμάζουν επενδύσεις κόντρα στην κρίση

Οι εταιρίες που ετοιμάζουν επενδύσεις κόντρα στην κρίση
Παρά την δύσκολη οικονομική και επιχειρηματική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κάποιες εταιρίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, η οποίες ως επί το πλειστον θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.

Οι εταιρίες αυτές... κόντρα στην οικονομική κρίση, διαβλέπουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και στοχεύουν στην ενίσχυση και αναβάθμιση της θέσης τους στην εγχώρια αγορά.
Πρώτος στην λίστα βρίσκεται ο ΟΤΕ όπου την επόμενη τετραετία σχεδιάζει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1,2 δις ευρώ και αφορά την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Σημαντικές επενδύσεις το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν και οι εταιρίες Wind και Vodafone, προχωρώντας εντός του έτους στην δημιουργία κοινής εταιρίας η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση και επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας δεύτερης και τρίτης γενιάς που λειτουργούν οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα, επενδύοντας κεφάλαια ύψους 150 εκατ ευρώ.
Στην ενίσχυση του δικτύου της σχεδιάζει η εταιρία Βενέτης, έχοντας ως στόχο μέχρι το τέλος του έτους τα 80 καταστήματα, από 70 που είναι σήμερα και τα 100 μέχρι τα τέλη του 2016.
Εκτός από την ενδυνάμωση του δικτύου, στα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας περιλμβάνεται και η μεταφορά της παραγωγής σε νέες εγκαταστάσεις στη Βοιωτία.
Η συγκεκριμένη μονάδα που αναμένεται να λειτουργήσει το 2015 και θα καταλαμβάνει περίπου 25.000 τ.μ. θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ.
Στην κατασκευή μίας νέας μονάδας παραγωγής στα Οινόφυτα συνολικής επένδυσης 1 εκατ. ευρώ προχωρά η εταιρία καλλυντικών Σαράντης.
Η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη την 1η Μαρτίου 2014 και θα απασχολήσει σε αρχική φάση περί τους 20 εργαζόμενους.
Νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 60 εκατ. δολαρίων υλοποιεί σταδιακά στον κόλπο της Καβάλας η εταιρεία εξόρυξης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά σε τέσσερις νέες γεωτρήσεις και στην κατασκευή μίας καινούργιας πλατφόρμας, συνδεδεμένης με αυτή του Πρίνου.
Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 400 εκατ ευρώ υλοποιεί η ΔΕΗ. Στόχος οι λιγνιτικές μονάδες της που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποσύρσεων ή πωλήσεων, να συμμορφωθούν με τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ε.Ε. για τις ειδικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και οξειδίων του θείου (Sox).
Το πρόγραμμα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 αφορά στη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου λιγνιτικού συγκροτήματος της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, με πέντε μονάδες συνολικής ισχύος 1595MW (2Χ300, 2Χ310 +375).
Τέλος, στην περαιτέρω ενίσχυση του στόλου αλλά και του πτητικού της έργου θα προχωρήσει η Aegean Airlines, η οποία ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο κοινό της βήμα με την Olympic Air, μετά το «πράσινο φως» που άναψε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόκτηση της τελευταίας. Το νέο σχήμα θα έχει επιπλέον πέντε αεροσκάφη, συνολικά πενήντα, ενώ θα αποκτήσει μια επιπλέον βάση στα Χανιά .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ