Ν. Χαρδαλιάς: Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων

Κοντοζαμάνης: Έρχονται νέες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ - Σε λειτουργία 901 ΜΕΘ

 Ν. Χαρδαλιάς: Δεν ευθύνεται ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων

Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε πως στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί νέα προκήρυξη για την πρόσληψη 400 γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δεν σχετίζονται με τον τουρισμό.

«Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά προέχει η ευλαβική τήρηση των μέτρων, οι καλές συνήθειες που αποκτήσαμε πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής» ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο Β. Κοτζαμάνης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την προετοιμασία του ΕΣΥ και τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.«Ενισχύουμε περισσότερο το ΕΣΥ. Από την αρχή προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο σενάριο. Ενισχύσαμε τις δομές με προσωπικό, από τον Μάρτιο έως σήμερα ολοκληρώσαμε περισσότερες από 6.000 προσλήψεις υγειονομικών. Δρομολογήσαμε παράλληλα όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες που εκκρεμούσαν από το παρελθόν ώστε να υλοποιηθούν οι 942 προκηρύξεις μονίμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, 81 γιατροί σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, 1209 νοσηλευτές. Αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί νέα προκήρυξη 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, οι μισές για τις ΜΕΘ. Εντάσσονται 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές στο ΕΣΥ και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας. Πλήρης επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας, οι ανάγκες προσωπικού και ασθενών καλύπτονται πλήρως. Δημιουργούμε για πρώτη φορά το αναγκαίο στρατηγικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας.

Παραλάβαμε 557 ΜΕΘ τον Ιούλιο 2019, έχουμε 901 λειτουργικές και ως το τέλος του έτους θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κλινών ΜΕΘ. 1017 κλίνες ΜΕΘ αναπτύχθηκαν στην α’ φάση της πανδημίας. Από τις 901 ΜΕΘ είναι ανεπτυγμένες 186 αποκλειστικά για κάλυψη ασθενών με κορονοϊό. 32 είναι καλυμμένες αυτή τη στιγμή με ασθενείς με κορονοϊό.

Αυξάνεται ο αριθμός των νοσοκομείων αναφοράς σε όλη τη χώρα. Παραμένει δεσμευμένος αριθμός κλινών για αποκλειστική νοσηλεία ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς διέψευσε τους ισχυρισμούς περί απόκρυψης κρουσμάτων. «Σχετικά με την Πάρο και την Αντίπαρο, η μη δημοσίευση κρουσμάτων ανά νησί γίνεται προκειμένου να μην δημιουργούνται αυθαίρετα συμπεράσματα… Η φημολογία περί εκατοντάδων κρουσμάτων σε αυτά ή άλλα νησιά είναι αστήρικτη… Η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο δεν χρειάζεται να δημιουργείται πανικός ή να αμφισβητείται η δουλειά που γίνεται καθημερινά»

Επίσης και απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι το άνοιγμα των συνόρων και η επανεκκίνηση του τουρισμού προκάλεσε την αύξηση των κρουσμάτων, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και δεν συνδέονται με τον εισερχόμενο τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ