Κατατέθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση -αύριο συνεδριάζει το Eurogroup - Τι λέει το Μαξίμου

Κατατέθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση -αύριο συνεδριάζει το Eurogroup - Τι λέει το Μαξίμου
Εστάλη το πρωί το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης από το υπουργείο Οικονομικών στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από το Μέγαρο Μαξίμου, το αίτημα κάνει λόγο για εξάμηνη παράταση δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.

Το έκτακτο Eurogroup ορίστηκε για Παρασκευή στις 15:00 όπουθα συζητηθεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης που εστάλη στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και οποίος επιβεβαίωσε με μήνυμά του στο twitter.

Με non paper το Μεγαρο Μαξίμου αναλύει τις βασικές προβλέψεις του ελληνικού αιτήματος που έστειλε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Τα βασικά σημεία έχουν ως εξής:

1.Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2.Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3.Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4.Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώνταςστο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF είχε δηλώσει«η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, το πρωί της Τετάρτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του αιτήματος, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία».Όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη έχει αρχίσει επαφες με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος «για να βρεθεί μια πραγματική λύση, το συντομότερο δυνατόν».

Σε ότι αφορά το συμβιβαστικό κείμενο των Βρυξελλών πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχετικό κείμενο η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα, έχει αντικατασταθεί με την παράταση του «master financial assistance facility of Greece», δηλαδή παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης.

Στην περίπτωση που το ελληνικό αίτημα γίνει δεκτό αναμένεται το θέμα να πάει στο Eurogroup και να συζητηθεί με τηλεδιάσκεψη, το πιθανότερο αύριο Παρασκευή.