Πτώση επιτοκίων - Πτώση αγορών

Πτώση επιτοκίων - Πτώση αγορών
Η ΕΚΤ στη χτεσινή συνεδρίασή της έκανε την έκπληξη και αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια στο 0,25% το οποίο αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την Ευρώπη σε μια προσπάθεια στήριξης της ασθμαίνουσας ευρωπαϊκής οικονομίας.

Του Γιώργου Πήττα*

Συνταγή δοκιμασμένη χωρίς επιτυχία στην Ιαπωνία και επιτυχημένη στις ΗΠΑ την τελευταία πενταετία. Ταυτόχρονα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,8% το Q3 ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Σήμερα, βγήκαν οι νέες θέσεις εργασίας στην ΗΠΑ αυξημένες κατά 204 χιλιάδες.
Θεωρητικά, πολύ καλές ειδήσεις και οι τρεις. Παρόλα αυτά, οι αγορές τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής υποδέχτηκαν με πωλήσεις και τις τρεις ειδήσεις. Παράδοξο γεγονός αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών που δημιουργεί στρεβλώσεις στις Αγορές. Τα καλά μάκρο στην Αμερική προϊδεάζουν για συντόμευση της μείωσης του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων με αποτέλεσμα τη μείωση της ρευστότητας της αγοράς. Επίσης, καθιστούν πιθανότερη μια αύξηση επιτοκίων στο προσεχές μέλλον. Η μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη ήταν το αποτέλεσμα της αναιμικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών καθώς και των δυσοίωνων προβλέψεων για το εγγύς μέλλον όπως διατυπώθηκαν από τον Μάριο Ντράγκι στη χτεσινή συνέντευξη τύπου.

*Ο Γεώργιος Χ. Πήττας είναι Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.