Πόσα θα πληρώνετε από την 1/1/2021 για να μένετε στην κύρια κατοικία σας (ΕΡΓΑΛΕΙΟ)

Ενοίκιο για 12 χρόνια ή leasing με δικαίωμα επαναγοράς ύστερα από 20 χρόνια οι λύσεις που θα δίνονται αντί του πλειστηριασμού

Πόσα θα πληρώνετε από την 1/1/2021 για να μένετε στην κύρια κατοικία σας (ΕΡΓΑΛΕΙΟ)

Τρεις επιλογές θα έχει από τις αρχές του χρόνου ο ιδιοκτήτης κύριας κατοικίας που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη δόση του στεγαστικού του δανείου.

Πρώτον, να χάνει οριστικά το σπίτι του μέσω πλειστηριασμού και να αναζητεί άλλο τόπο διαμονής.

Δεύτερον να μεταβιβάζει την κυριότητα σε έναν φορέα «απόκτησης και επαναμίσθωσης» που θα συγκροτηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μετά τη μεταβίβαση –με την οποία ουσιαστικά θα διαγράφεται η υποχρέωση απέναντι στην τράπεζα για το στεγαστικό- ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενοικιάζει το σπίτι του ακόμη και για 12 χρόνια. Αν μάλιστα έχει χαμηλό εισόδημα, θα επιδοτείται από το κράτος με επίδομα ενοικίου. Στο τέλος της 12ετίας, θα έχει προνομιακό δικαίωμα αγοράς του συγκεκριμένου ακινήτου.

Η 3η επιλογή θα είναι να ξεκινήσει με την ενοικίαση του σπιτιού για τρία χρόνια και εφόσον κρίνει ότι το αντέχουν τα οικονομικά του, να συνάψει μια σύμβαση μίσθωσης και επαναγοράς ώστε ύστερα από 20 χρόνια να ανακτήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου. Πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; Το fpress.gr, λίγα 24ωρα πριν δοθεί το κείμενο του νέου πτωχευτικού κώδικα στη δημοσιότητα, ετοίμασε το σχετικό εργαλείο προκειμένου να αποκτήσετε μια πρώτη εικόνα για το πόσα θα πρέπει να πληρώνετε από την 1/1/2021 προκειμένου εκτός από την κυριότητα, να μην χάσετε και το δικαίωμα οίκησης στο σπίτι σας επωμιζόμενοι την ταλαιπωρία που συνοδεύει μια έξωση.

Ουσιαστικά, βάσει του εισοδήματος θα κρίνεται αν θα μπορεί κάποιος να έχει την επιλογή της ενοικίασης του ακινήτου. Για να συμβαίνει αυτό το εισόδημα θα πρέπει να είναι διπλάσιο των εύλογων δαπανών διαβίωσης. Εννοείται ότι η διαδικασία προϋποθέτει ένταξη στον νέο πτωχευτικό κώδικα κάτι που στην πράξη σημαίνει ρευστοποίηση όλης της περιουσίας προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές, είτε πρόκειται για το δημόσιο είτε πρόκειται για τις τράπεζες. Ουσιαστικά, με την πτώχευση, ρευστοποιούνται τα πάντα πλην της πρώτης κατοικίας, διαγράφονται τα χρέη και ο οφειλέτης μπαίνει πλέον στη διαδικασία να αποφασίσει τι θα κάνει με την κύρια κατοικία του. Αν το εισόδημα της οικογένειάς του είναι πολύ χαμηλό –στα όρια της κάλυψης των δαπανών διαβίωσης- τον συμφέρει η λύση της ενοικίασης καθώς κερδίζει χρόνο και δεν φεύγει από το σπίτι του καθώς θα πληρώνει ένα πολύ χαμηλό ποσό το οποίο μπορεί να είναι ακόμη και 50-100 ευρώ τον μήνα όπως θα διαπιστώσει κάποιος μέσω του εργαλείου του fpress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ