Είστε κάτω των 45 ετών; Υπολογίστε πώς θα πάρετε το δικό σας σπίτι με δόση 600 ευρώ τον μήνα

Είστε κάτω των 45 ετών; Υπολογίστε πώς θα πάρετε το δικό σας σπίτι με δόση 600 ευρώ τον μήνα

Δύο συστημικές τράπεζες -η Εθνική και η Eurobank- λανσάρισαν τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους για νέους ηλικίας έως και 45 ετών ενώ είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Αξιοποιώντας το νέο πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας ουσιαστικά υιοθετούν μια βασική αλλαγή που μπορεί να διευκολύνει: επιτρέπουν η αναλογία του δανείου ως προς την αξία του ακινήτου, να φτάσει ακόμη και στο 90%.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως λιγότερα μετρητά κατά την αγορά του ακινήτου άρα ένας «πονοκέφαλος» λιγότερος. Διότι είναι πολλοί οι πονοκέφαλοι που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι κατά την αγορά ενός ακινήτου: αύξηση επιτοκίων, εκτόξευση τιμών ακινήτων με ρυθμό πολλαπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο του εισοδήματος κλπ.

Το βασικό ερώτημα που θα απασχολήσει τώρα τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων ηλικίας έως 45 ετών είναι το εξής: βγαίνει η «συνταγή» για να αγοράσει κανείς το δικό του σπίτι και να μετατρέψει την καταναλωτική δαπάνη του ενοικίου σε επενδυτική με την έννοια ότι θα αποκτηθεί ιδιόκτητο σπίτι;

Πριν φτάσετε στο τραπεζικό κατάστημα για πληροφορίες, μπορείτε να πληροφορηθείτε μέσω του εργαλείου του fpress.gr τα βασικά. Το βασικότερο όλων είναι «πόσο δάνειο μπορώ να πάρω με βάση το εισόδημά μου». Τι προβλέπουν τα νέου τύπου δάνεια; Ότι ναι μεν το δάνειο μπορεί να φτάσει στο 90% της αξίας του ακινήτου αλλά η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος. Ποιο λοιπόν είναι το νούμερο ένα στοιχείο που καθορίζει όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους ακόμη και την αξία του ακινήτου που αντέχει η τσέπη σας; Το εισόδημα. Έχετε μαζί με το έταιρο ήμισυ εισόδημα 2500 ευρώ τον μήνα; Με ένα επιτόκιο της τάξεως του 4% και με 35 χρόνια περίοδο αποπληρωμής, θα μπορέσετε να αγοράσετε ένα σπίτι αξίας 185.000 ευρώ δίνοντας περίπου 18.000 ευρώ σε μετρητά και καταβάλλοντας μια μηνιαία δόση της τάξεως των 750 ευρώ τον μήνα. Αν πάλι το εισόδημα είναι 2000 ευρώ, αναζητείτε ένα ακίνητο έως 148.000 ευρώ και μετρητά 14.800 ευρώ για να μπορέσετε να αποκτήσετε ένα σπίτι καταβάλλοντας δόση ακόμη και 600 ευρώ τον μήνα.

Το εισόδημά σας εσείς το γνωρίζετε. Επίσης τη διάρκεια του δανείου μπορείτε να την τροποποιήσετε φροντίζοντας να μην ξεπερνά αυτή τα 35 χρόνια. Όσο για το επιτόκιο, αυτή την περίοδο θα βρείτε ακόμη και σταθερά 3-5 ετών στην περιοχή του 4%. Με αυτά τα δεδομένα, μπορείτε με πολύ λίγα κλικ να φτιάξετε τη δική σας συνταγή δανεισμού η οποία και θα προσδιορίσει την αξία του ακινήτου στην οποία μπορείτε να στοχεύσετε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ