Υπολογίστε το φετινό κόστος της θέρμανσης: ρεύμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο;

Υπολογίστε το φετινό κόστος της θέρμανσης: ρεύμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο;

Το ερώτημα επανέρχεται επιτακτικά: ποια θα είναι φέτος η φθηνότερη πηγή θέρμανσης;

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πλήρη αλλαγή σκηνικού. Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιδοτήσει την τιμή στην αντλία, φέρνουν στα ύψη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αντίθετα, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η τιμή του φυσικού αερίου δεν έχει ξεπεράσει τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα που σημαίνει ότι η λιανική της κιλοβατώρας μπορεί να είναι τουλάχιστον 30-40% φθηνότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του πετρελαίου. Και το ρεύμα; Εκεί, ορατότητα υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου. Μετά λήγει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και όλοι θα βαδίσουμε προς το άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι το ηλεκτρικό καλοριφέρ θα τινάξει τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό στον αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από το Τρίγωνο των Βερμούδων στο Τρίγωνο των...Δανείων και η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Epsilon Net: Στο στόχαστρο της Κεφαλαιαγοράς, οι ορκωτοί, η ΕΛΤΕ και το placement της Εθνικής

Να μαντέψετε τις τιμές που θα ισχύσουν στην αγορά από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου, δεν μπορείτε. Να χρησιμοποιήσετε όμως το εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης και να δείτε το κόστος σε πραγματικούς όρους με βάση διαφορετικά σενάρια μπορείτε. Με την πρώτη ματιά θα βγάλετε το συμπέρασμα ότι η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε, είναι να θωρακίσετε ενεργειακά το σπίτι. Δείτε την κατανάλωση ανά τετραγωνικό μέτρο ενέργειας (θερμική κιλοβατώρα η μονάδα μέτρησης) για ένα σπίτι χωρίς μόνωση, και την αντίστοιχη αν έχουν γίνει οι απαιτούμενες επενδύσεις.

Η επιλογή καυσίμου έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την ενεργειακή θωράκιση όμως και φέτος οι τιμές θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Γιατί χρειάζεστε το εργαλείο; Διότι επιτρέπει την απευθείας σύγκριση ακόμη και στοιχείων που μοιάζουν εντελώς διαφορετικά. Για παράδειγμα, αγοράζουμε το αέριο σε κιλοβατώρες, το ρεύμα το ίδιο, αλλά το πετρέλαιο το αγοράζουμε σε λίτρα. Πώς θα γίνει η σύγκριση. Με το εργαλείο γίνονται οι απαιτούμενες αναγωγές και βγαίνουν τα ασφαλή συμπεράσματα.

Προσοχή στο ρεύμα. Άλλο να θερμαίνεστε με μια ηλεκτρική σόμπα και άλλο με μια σύγχρονη αντλία θερμότητας. Η πρώτη θα σας αδειάσει το πορτοφόλι, η δεύτερη θα αναδειχθεί στην φθηνότερη λύση όσον αφορά στο κόστος χρήσης (αρκεί να αντέχει η τσέπη σας την μεγάλη επένδυση βεβαίως).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ