«Ζυμώνουν» λύση για τα κόκκινα δάνεια

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι τράπεζες στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος

«Ζυμώνουν» λύση για τα κόκκινα δάνεια

Ένα ακόμη «όπλο» στην μάχη κατά της μείωσης των κόκκινων δανείων θεωρούν το σχέδιο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα οι διοικήσεις των τραπεζών που ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας τους παρουσίασε το σχέδιο το οποίο θα δημοσιοποιηθεί κι επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη στις 22 Νοεμβρίου. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους τραπεζίτες αλλά ζήτησαν χρόνο για να το επεξεργαστούν.

Με το εν λόγω σχέδιο μπορούν να μειωθούν τα NPL’s κατά 50%, κάτι που θα έσωζε τις τράπεζες από περιπέτειες οι οποίες θα οδηγούσαν σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Εκτιμάται δε ότι η επίπτωση για τα κεφάλαια των τραπεζών δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισ. έως 5 δισ. ευρώ και κρίνεται απόλυτα ελεγχόμενη.

Να σημειωθεί ότι το «σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 50% από την ΤτΕ» είχε παρουσιάσει αναλυτικά το fpress.gr

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο είναι συνδυαστικό, δηλαδή μείωση των δανείων και «διόρθωση» των προβλημάτων που προκαλεί ο αναβαλλόμενος φόρος.

Οι τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν τα «ανοίγματά» τους σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργήσουν με σκοπό τη συγκέντρωση ανοιγμάτων ύψους 42 δισ. ευρώ και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ως 5,9 δισ. Ευρώ.

Τα κόκκινα δάνεια θα μεταβιβάζονται από τις τράπεζες στην καθαρή λογιστική τους μαζί με τις εξασφαλίσεις τους. Ταυτόχρονα, θα μεταβιβάζεται στο SPV, ο αναβαλλόμενος φόρος, που αναλογεί στις συσσωρευμένες προβλέψεις επί του χαρτοφυλακίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζας της Ελλάδος είχε προτείνει τη δημιουργία μιας παραλλαγής της band bank πριν από την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, πρόταση η οποία τότε δεν είχε προχωρήσει.

Σήμερα μετά την ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας για το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες υπό το βάρος των κόκκινων δανείων μα χρειαστούν νέες κεφαλαιακές ενέσεις, το σχέδιο επανέρχεται στο προσκήνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ