Σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 50% από την ΤτΕ

Το σχέδιο της ΤτΕ διαφέρει από την πρόταση του ΤΧΣ

Σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 50% από την ΤτΕ

Ξεχωριστό σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων και μάλιστα κατά 50%, έχει υποβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ και στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου τις μισές από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περί τα 42 δισ. ευρώ σε "κόκκινα δάνεια" από τις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν στο Bloomberg ότι το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Το σχέδιο της ΤτΕ διαφέρει από την πρόταση του ΤΧΣ που έγινε γνωστή νωρίτερα φέτος για τη δημιουργία ενός οχήματος που θα χρηματοδοτείται εν μέρει από κεφάλαια του κράτους. Η Ελάδος ανησυχεί πως η πρόταση του ΤΧΣ μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα, ενώ το χρήμα που θα διατεθεί θα επαρκεί για τη μείωση των δανείων κατά περίπου 15 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά πολύ λιγότερο από αυτό που απαιτείται.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να εγκρίνουν και το σχέδιο της ΤτΕ και αυτό του ΤΧΣ, δίνοντας τις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.

Ενώ η μεταφορά των φορολογικών πιστώσεων στο SPV θα στερήσει από τις τράπεζες μέρος του κεφαλαίου τους για σύντομη χρονική περίοδο, οι δείκτες τους (κεφαλαιακής επάρκειας) θα ανακάμψουν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των επισφαλών δανείων, δήλωσε μία εκ των πηγών.

"Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση", ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη. "Θα ήταν άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιό μας", πρόσθεσε.

Η είδηση από το Bloomberg οδήγησε υψηλότερα τις τράπεζες και το ΧΑ

Παρέχεται από το Investing.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ